Vágólapra másolva!

1994: fekete nap a spanyol klubfutballban

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 7-én.

1984-ben ezen a napon az NSZK bajnokságában a 17. forduló nyitómérkőzésére került sor, a tabella második helyén álló Werder Bremen fogadta a kiesés ellen harcoló Borussia Dortmund csapatát. Az Otto Rehhagel irányította hazaiak toronymagas esélyesként kezdték a mérkőzést, és már az első félidőben (Frank Neubarth 27., Uwe Reinders 35. és Rudi Völler 40. percben szerzett góljaival) gyakorlatilag eldöntötték a két pont sorsát, pedig az ellenfél soraiban több jónevű játékos (a válogatott kapus, Eike Immel, a sokszoros svájci válogatott André Egli, a 400. Bundesliga-mérkőzésén is túljutott Rolf Rüssmann, az akkor még fiatal tehetségként elkönyvelt Michael Zorc) szerepelt, kispadján pedig Erich Ribbeck ült.

A sárga-feketék a szünet után sem pörögtek fel, nem úgy mint a hazaiak bombaformában lévő csatára, a mérkőzés előtt 110/59-es Bundesliga-mutatóval rendelkező Völler, aki az 50., a 64. és a 67. percben is bevette Immel kapuját, azaz mesternégyest szerzett, csapata pedig 6-0-s győzelmet aratott.

1994-ben ezen a napon játszották az UEFA-kupa harmadik fordulójának visszavágóit. A Santiago Bernabéu stadion is aktuális helyszín volt, a patinás stadionban 50 000 néző verődött össze a Real Madrid és a dán Odense BK találkozójára. Az ottanihoz mérten szerény nézőszám magyarázata, hogy a spanyolok 3-2-re megnyerték a párharc első felvonását.

A királyi klub Canizares - Quique Sánchez, Alkorta, Nando, Luis Enrique, Redondo, M. Laudrup, Martín Vázquez, Amavisca, Butragueno, Alfonso összeállításban kezdett, azaz ott volt a tizenegyben a honfitársai ellen futballozó Michael Laudrup, aki két héttel korábban a találkozó utolsó percében szerezte a győztes gólt. Nem volt sétagalopp a madridi 90 perc sem, a spanyolok előnyük birtokában, hazai közönség előtt támadgattak, de a szívósan védekező dánok valamennyi próbálkozást hatástalanították. Jorge Valdano a 61. percben megpróbált frissíteni, Butraguenót Sandro, Alfonsót pedig Peter Dubovsky váltotta, de a két új támadó sem hozott pozitív változást. Negatívat annál inkább, hiszen Ulrik Pedersen révén a dánok megszerezték a vezetést (72.), s elkeseredett rohamozásba kezdtek a továbbjutást jelentő gólért.

Rettentően izgalmasan alakultak az utolsó percek, mi több a hazaiak számára katasztrófálisan, hiszen a csereként beállt, 20 esztendős Morten Bisgaard (csakúgy mint Laudrup Odensében) az utolsó percben gólt szerzett - az OBK számára továbbjutást jelentőt (4-3-as összesítés).

A spanyolok bánatát csak fokozta, hogy a Real mellett aznap Dortmundban az RC Deportivo, Parmában az Athletic Bilbao is elvérzett, pedig a madridiakhoz hasonlóan a másik két hispániai klub is előnnyel kezdte mérkőzését.

Dévényi Zoltán