Vágólapra másolva!
László Csaba, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője tehetetlennek érezte magát, amikor együttese a Basel elleni UEFA-kupa-mérkőzés második félidejében nem a szünetben megbeszéltek szerint futballozott, s indokolatlanul visszahúzódott.

"Ilyen mérkőzést nem lehet elveszíteni. Saját magunkat vertük meg. Az első félidőben eldönthettük volna az összecsapást, akár háromgólos előnyre is szert tehettünk volna. Nemzetközi szinten ennyi ajándékot nem adhatunk az ellenfélnek" - mondta a 2-1-re elveszített találkozót követő sajtótájékoztatón a zöld-fehérek trénere.

László értékelésében természetesen kitért az utóbb sorsdöntőnek bizonyuló második kihagyott büntetőre, valamint a második játékrészben nyújtott gyengébb produkcióra. "Nálunk nincs kijelölt rúgó. Hárman-négyen végezhetik el a 11-est, a másodikat Szűcs akarta rúgni, elvállalta. Sajnos hibázott. A második félidőben nem tudatosan húzódtunk vissza, nem ezt beszéltük meg az öltözőben. Arra buzdítottam játékosaimat, hogy ugyanúgy futballozzanak, mint az első 45 percben. Ehhez képest folyamatosan hátrafelé játszottak, így magukra húzták a svájciakat. Ekkor teljesen tehetetlennek éreztem magam a kispadon" - nyilatkozott László.

A szerda este "tragikus hőse", vagyis Szűcs Lajos is megszólalt a vereség kapcsán. "Nem csak önmagam védelmében mondom azt, hogy csak az tudja elhibázni a büntetőt, aki odaáll a labda mögé. Sajnos az első 11-esünk sem úgy sikerült, ahogy kellett volna, első számú ítéletvégrehajtónk, Huszti Szabi nem is volt már a pályán a második büntetőnél. Nem akartam én hősködni, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy be fogom rúgni a 11-est" - mondta a válogatott hálóőr.

"Zuberbühler még nálam is magasabb kapus, ezért tudtam, hogy nagyon szélre kell helyeznem, hiszen ha eltalálja az irányt, akkor jó esélyei vannak a hárításra. Eldöntöttem, hogy a bal alsó sarokba lövöm majd, de észrevettem, hogy ő is arra mozdul, viszont az irányt már nem mertem megváltoztatni, hiszen ilyen csúszós, vizes talajon felelőtlenség lenne ezt megtenni. Ezért inkább úgy döntöttem, hogy az alsó helyett a felső sarok felé lövöm a labdát, ám sajnos lövésem elkerülte a kaput. Sokan mondták, hogy nem ugyanaz egy magyar bajnokin 2-0-nál odaállni a labda mögé, mint egy ilyen helyzetben. Én ezt nem így gondolom, ugyanolyan nyugalommal álltam oda a labda mögé, mint idén már háromszor. Tavaly a Koppenhága ellen is elvállaltam, pedig az is egy komoly szituáció volt. Nagyon sajnálom, hogy pont egy ilyen fontos meccsen nem sikerült betalálnom, hiszen a döntetlennel valamivel jobb helyzetben lennénk" - tette hozzá Szűcs Lajos.

Az értékelések szerint Lipcsei Péter volt az egyike azon keveseknek, akik elfogadható teljesítményt nyújtottak a hazaiak közül. "A meccs ott ment el, hogy döntő szituációkban hibáztunk. Ha jobban koncentráltunk volna a gólunk után, akkor most három ponttal gazdagabbak lennénk. A fordulás után érthetetlenül visszaálltunk, a svájciak a széleken nagyon veszélyesek voltak, két kontrájukat góllal is fejezték be. Saját kezünkben volt a továbbjutásunk, amely most nagyon messze került. A Basel-Feyenoord találkozón mindkét csapatnak jó a döntetlen. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem nagyon van értelme számolgatni, bár azért a saját becsületünkért jó lenne nyerni Skóciában."

A Basel mestere, Christian Gross úgy véli, gárdája megérdemelten nyert, mert végig nagy önbizalommal játszott, valamint egységes volt. "Külön köszönöm a csatáraim teljesítményét, hiszen nagyon sokat tettek a sikerért. Fontos volt még, hogy a két megítélt büntetővel nem hagytuk magunkat kizökkenteni saját ritmusunkból" - árulta el a siker titkát a svájci tréner, aki saját bevallása szerint taktikailag is meglepte a magyar bajnokot. Gross a Ferencvárosról megjegyezte, hogy jó csapat, de szerdán nem jött ki neki a lépés.

Az FTC-nek a kudarccal minimálisra csökkentek az esélyei a továbbjutást illetően, ugyanis december 16-án, az utolsó fordulóban mindenképpen nyernie kell a skót Hearts otthonában, míg a Baselnek hazai pályán vereséget kell szenvednie a kapus Babos Gábort is foglalkoztató holland Feyenoordtól. Azonos pontszám esetén a gólarány dönt, tehát még az sem mindegy, melyik helyszínen hány gól születik.

A szerda este egyébként nem csak a fociról szólt, a Feyenoord-Schalke mérkőzés után ugyanis a német szurkolók rendbontása miatt több órára kiürítették a rotterdami pályaudvart. A Ferencváros csoportjában rendezett találkozót követően a Schalke 04 drukkerei a vágányokon ugráltak, így a szerelvények nem tudtak elindulni. Amikor a rendőrség közbelépett, elterjedt, hogy a Hágába induló vonaton egy gránátot helyeztek el. A riasztás hamisnak bizonyult, de ez többórás késéseket okozott.