Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt december 2-án!

1984-ben ezen a napon a 14. fordulót rendezték a spanyol bajnokságban, a Primera Divisiónban. A játéknap előtt a tabellán az FC Barcelona vezetett 22 ponttal, a Real Madrid (17), a Valencia CF (16) és az Atlético Madrid (16) előtt, míg a bajnoki cím védője, az Athletic Bilbao csak a kilencedik helyen szégyenkezett.

Fussunk végig a húsz évvel ezelőtti hétvége párosításán:
Athletic Bilbao - Atlético Madrid
Elche CF - CA Osasuna
RCD Espanyol - CD Málaga
Sporting Gijón - FC Barcelona
Racing Santander - Real Murcia
Real Madrid - Real Sociedad
Sevilla FC - Valencia CF
Real Valladolid - Hércules Alicante
Real Zaragoza - Real Betis.

Első ránézésre "tucatfordulónak" tűnik, de nem volt ez másképp akkor sem, a kilenc összecsapás közül talán csak a katalánok gijóni vendégjátéka, valamint a két Real madridi párharca ígérkezett izgalmasnak. Egyvalami miatt ez a forduló mégis szerepel a spanyol labdarúgás históriáskönyvében, mégpedig azért, mert a kilenc összecsapás közül nyolc döntetlenre végződött!

Azon a hétvégén a két pontnak csupán a Real Valladolid örülhetett, amely 3-1-re legyőzte a Hérculest, a többi 16 csapat egy ponttal gazdagodott. Nagyon közel állt a győzelemhez a Real Sociedad is, a baszkok Lófez Ufarte góljával a találkozó utolsó előtti percéig vezettek a Santiago Bernabéu-stadionban, ám akkor Juan Lozano révén a madridiak egyenlítettek.

A bajnokságban vezető FC Barcelona Gijónban is megőrizte veretlenségét, a gránátvörös-kékek 2-2-es döntetlennel utazhattak haza Asztúriából. Két gólszerző személye is megérdemli az említést: a hazaiak második találatát az a Quini szerezte, aki négy barcelonai év után azon a nyáron tért vissza a Sportinghoz, míg a vendégjátékosok egyszer Cundi gólja után örülhettek, aki történetesen a gijóniak csapatkapitánya volt, azaz öngólt rúgott. Az El Molinón népe nem tudott haragudni a veterán labdarúgóra, hiszen Cundi 1974-től 1989-ig szolgálta a Sportingot.

Dévényi Zoltán