Vágólapra másolva!
Amíg a svájci drukkerek többsége úgy véli, kedvenc csapatuk nem jut tovább, a Schalke labdarúgócsapatának edzője, Ralf Rangnick 2-1-es bázeli győzelmet vár a Ferencváros elleni UEFA-kupa-mérkőzésen. A Fradinál jó hír, hogy Rósa Dénes vállalja a játékot, ám Leandro és Botis hiányzik majd a svájci bajnok ellen.

Hacsak az utolsó pillanatban nem lesz nagy roham a pénztáraknál, a szerda esti Ferencváros-FC Basel UEFA-kupa-mérkőzést nem telt ház előtt rendezik a Puskás Ferenc-stadionban. Kedden délig mindössze 11 ezer jegy fogyott el, szemben a november 4-i Feyenoord elleni találkozóval, amikor 25 ezer tikettet adtak el.

Pedig a tét nagy, hiszen amennyiben a Ferencváros nyer, a saját kezében lesz a sorsa az utolsó, Hearts elleni skóciai fellépés előtt. Vereség esetén azonban elszállnak a zöld-fehérek reményei, mivel abban az esetben a svájciak az egymás elleni eredmény tekintetében eleve megelőzik a magyar bajnokot.

Vereségre azonban gondolni sem akar László Csaba, az FTC vezetőedzője, aki a keddi, Puskás-stadionban tartandó tréning előtt az Üllői úti edzői szobában újabb felvételt tekintett meg a svájci együttesről.

"Jó csapat a Basel, nem véletlenül vezeti hazája bajnokságát, ám most is egyértelműen a győzelemért lépünk pályára. Több jó játékossal rendelkeznek a svájciak, a Schalke otthonában ezt fényesen bebizonyították, úgy érzem azonban, hogy bátor futballal van esélyünk a sikerre. Jó érzés, hogy bár vége a bajnokságnak, mi még képviselhetjük a magyar labdarúgást, ezért, no meg a mellettünk végig kitartó Fradi-drukkerek miatt is kötelező a szívünket kitenni a pályán" - mondta a szakvezető.

Hétfőn még bizonytalan volt Rósa Dénes játéka a Basel ellen, ám a szakmai stáb szerint nem lesz akadálya a szerepeltetésének. Leandro viszont biztosan nem játszik, mivel rúgást kapott a lábára, míg a Feyenoord ellen megsérült Botis még nincs bevethető állapotban.

A svájci ellenfél egyébként már megérkezett Budapestre, az FC Basel küldöttsége a repülőtérről azonnal a szálláshelyére ment, az ebédet követően az esti edzésig pihenő szerepel a programban.

A svájci együttes a múlt héten nagy meglepetésre hazai pályán szenvedett 2-1-es vereséget a Heartstól, s emiatt a szurkolók véleménye is megoszlik a továbbjutási esélyeket illetően. Az FC Basel honlapján a szavazók 49,67 százaléka vélekedett úgy, hogy a gárda nem jut tovább. A drukkerek 45,5 százaléka azonban biztos abban, hogy a jelenleg csak egypontos csapat bejut a legjobb 32 közé.

A helvétek a Schalke mesterétől, Ralf Rangnicktól is kaptak útravalót, a német együttes szakvezetője a bázeli Baslerstab című újságban adott pár tanácsot. "Játsszatok bátran előre" - harsogja a cím, s Rangnick a gelsenkircheni tapasztalatokra építve két kritikát is megfogalmaz a Ferencvárossal szemben: nincsen kimagasló egyéniség a magyar csapatban, s főleg védekező játékra képes, legalábbis a Schalke ellen elmaradtak a beígért támadások.

"Úgy érzem, a Basel erősebb csapat, jobb játékosokkal" - véli Rangnick, aki 2-1-es svájci sikert vár.

Christian Gross vezetőedző nagy csatát vár. "Tudjuk, hogy remek ellenféllel találkozunk, ez kiderült a felkészülés, az elemzések során. A Heartstól elszenvedett 2-1-es vereséggel nehéz helyzetbe kerültünk, ezért most létfontosságú a három pont megszerzése. Ha győzünk szerdán, akkor jó helyzetbe kerülünk a továbbjutást illetően" - mondta a svájci együttes trénere az MTI-nek

A szakember 1995-ben a Grasshoppers edzőjeként a Bajnokok Ligájában már találkozott a Ferencvárossal, s hazai pályán 3-0-ra kikapott, míg Budapesten 3-3-as döntetlent ért el a zürichi gárda. Érthető, hogy a szakember nem szívesen emlékezett erre a párharcra. "Remélem, hogy a múlt nem ismétli magát. Az biztos, hogy most is fontos csata elé nézünk, de ennek ellenére nem tervezek nagy meglepetéseket az összeállításban."

A svájciaknál sérülés miatt nem léphet pályára Murat Yakin, valamit Mladen Petric.

A svájciak várható kezdőcsapata: Zuberbühler - P. Degen, Zwyssig, Smiljanic, Kléber - Barberis, Huggel, Rossi, Chipperfield - Carignano, Gimenez.

A 20.45-kor kezdődő összecsapást Vitalij Goduljan személyében ukrán játékvezető dirigálja majd, a két asszisztens Vitalij Zjagincev és Andrij Prjimak lesz.

Bánki József