Vágólapra másolva!
Hiába lesz Bayern München-Ajax rangadó kedden a BL-ben, hiába kerül sor a tavalyi, gólrekordot hozó Monaco-Deportivo meccs "újrajátszására", a legnagyobb érdeklődés mégis a Real Madrid-AS Roma találkozót övezi. Az egyébként is jól csengő párosítást ezúttal az teszi igazán érdekessé, hogy mindkét együttes óriási krízisben van, egyiknél  sem az a tréner ül a kispadon, akivel két hete elkezdték a Bajnokok Ligáját, és mind a két csapat játékosai mélyen tudásuk alatt teljesítenek.

A Real Madrid mélyrepülése éppen a Bajnokok Ligájában kezdődött, hiszen az első két bajnokijukat, ha nem is brillírozva, de megnyerték Raúlék - a Leverkusen otthonában elszenvedett 3-0-s zakó azonban már nagy pofon volt. Ezt követte az Espanyol elleni vereség, majd Juan Antonio Camacho lemondása, ám az új szakvezető, Mariano García Remón egyelőre nem tudta felrázni a társaságot. A hét végén a Bilbao ellen a királyi gárda elképesztően enerváltan és kedvetlenül futballozott, és teljesen megérdemelten szenvedett vereséget. García Remónnak tehát nincsen egyszerű dolga, és feladatát csak részben könnyítheti meg, hogy Zinédine Zidane felépült sérüléséből, és vállalni tudja a játékot. Mivel a Bilbao ellen nagy meglepetésre a kispadra ültetett Roberto Carlos is a várható kezdő tizenegyben szerepel, így aztán a Real minden bizonnyal a lehető legerősebb összeállításban lép pályára, és az összes "galaktikus" játszani fog - bár a hírek szerint David Beckham szereplése még kérdéses, ha ő kidől a sorból, akkor Guti lehet a védekező középpályás.

A madridiak egyetlen szerencséje, hogy a Roma talán még náluk is nagyobb krízisben van: a Farkasok két héttel ezelőtti, hazai BL-meccse szurkolói botrány miatt félbeszakadt, a három pontot az ellenfél kapta meg, a klubot jól megbüntették. És ha ez nem lett volna elég, a csapat a bajnokságban sorra szenvedte a vereségeket, és a hét végi, Bologna elleni zakó után a tréner, Rudi Völler benyújtotta lemondását, amit a vezetőség jobb híján kénytelen volt elfogadni. A kispadon Madridban így Ezio Sella ül majd, aki azonban csak ideiglenes megoldás (a hírek szerint Luigi del Nero lehet a Roma trénere), ráadásul nem számíthat az eltiltott Philippe Mexesre, valamint a sérült Chivura, D'Agostinóra és Delvecchióra. A kezdő tizenegy persze még így sem rossz, és ha Tottinak olyan kedve támad, akkor az olaszok akár meglepetést is okozhatnak.

Azt is kevesen gondolták, hogy a Dinamo Kijev-Bayer Leverkusen összecsapás lesz a csoport rangadója, de ez a helyzet, és aki ezt a meccset megnyeri, az két győzelemmel áll majd, vagyis igen csak közel került a továbbjutáshoz. A Leverkusen a Real legyőzése óta nem remekelt, három mérkőzésből csak egy döntetlent hozott össze, és nem tudta megoldani a védelemből sérülés miatt kiesett Roque Júnior pótlását - most a hosszas kihagyás után visszatérő Jens Nowotny játszik majd a hátsó alakzatban. A kijeviek azóta csak nyertek, amióta a BL-selejtező első mérkőzésén elszenvedett vereséget követően menesztették a kispadról Olekszej Mihajlicsenkót, és Szabó Józsefet nevezték ki szakvezetőnek - a kozmopolita társulatnál abban bíznak, hogy ez a sorozat most sem szakad meg.

Rendkívül patinás párosítás a Bayern München-Ajax összecsapás, amely ráadásul a német-holland rivalizálás miatt különösen nagy presztízsű mérkőzés. A két gárda közül jelenleg talán inkább a müncheniek vannak jobb formában, és ők számítanak a találkozó esélyesének is, ráadásul ők idegenbeli győzelemmel, az Ajax pedig hazai vereséggel kezdte a sorozatot - a németek tehát egy esetleges győzelemmel nagy lépést tennének a továbbjutás felé. Felix Magath majdhogynem a teljes keretből válogathat, csupán Roque Santa Cruz nem áll a rendelkezésére. A szurkolók szívesen látnák a kezdő tizenegyben Sebastian Deislert, aki azonban várhatóan csak kispados lesz, a középhátvéd Lúcio viszont bordazúzódása ellenére is vállalja a játékot. A másik oldalon várhatóan visszatér a pályára négyhetes kihagyás után a cseh középpályás, Tomás Galásek, és a kisebb sérüléssel bajlódó Pienaart, Grygerát és Maxwellt is a várható kezdő emberek közé sorolják a külföldi hírügynökségek.

A csoport másik mérkőzése, a Juventus-Maccabi Tel-Aviv összecsapás "országos egyes", vagyis a hazai győzelmen kívül bármilyen eredmény hatalmas meglepetés lenne. Ez persze érthető, hiszen a torinóiak ebben a szezonban még veretlenek, és a BL-t egy Ajax elleni idegenbeli győzelemmel kezdték. A Juvénél kérdéses a kisebb sérüléssel bajlódó Nedved és Cannavaro játéka, és elképzelhető, hogy a könnyebbnek tűnő ellenféllel szemben mindketten pihenőt kapnak, ez esetben Olivera és Tudor szerepelhet a csapatban. Ami a vendégeket illeti, érdekes módon a Maccabi még veretlen a BL jelenlegi kiírásában idegenben, de mivel eddigi ellenfelei a PAOK Szaloniki és a Helsingin Jkvoltak, ez nem számít különösebben nagy eredménynek.

Érdekes hangulatú összecsapás várható Monte-Carlóban, ahol az AS Monaco a Deportivót fogadja: az előző szezonban ugyanez a párosítás 8-3-as hazai győzelmet és új BL-rekordot eredményezett. A hispánok persze szeretnék feledtetni azt a találkozót, ami annyiban nem lesz nehéz, hogy abból a francia együttesből nem sokan maradtak, már egyik gall gólszerző sem a Monaco futballistája. Ezzel együtt inkább a házigazdák számítanak esélyesnek, hiszek ők vezetik a tabellát hazájukban, míg a Depor gyengén szerepel a Primerában. Didier Deschamps immár számíthat az előző meccsről eltiltás miatt hiányzó Javier Saviolára, aki a Barcánál eltöltött időszakból jól emlékezhet a Deportivóra, viszont Chevantón és Bernardi még mindig sérült. A spanyoloknál a balhátvéd Romero egy furcsa baleset miatt hiányzik majd: a hét végén ugyanis leesett a kerékpárjáról, és alaposan összezúzta magát, ami miatt el sem utazott Franciaországba. Helyét Capdevila foglalja el a védelem bal oldalán, és várhatóan ott lesz a kezdők között a veterán csapatkapitány, Fran is.

A csoport másik meccsén a sorozatot győzelemmel kezdő Liverpool a görög Olympiakosz vendége lesz, és a hellének a Depor elleni idegenbeli döntetlen után egy győzelemmel jó pozícióba kerülhetnek. A pireuszi együttesből természetesen a két brazil, Giovanni és Rivaldo számít a legismertebbnek, és a Liverpool mestere, Rafa Benítez is rájuk hívta fel a figyelmet - ugyanakkor kifejtette, azt nem tudja, hogy a szerinte öt évvel ezelőtt a világ legjobb játékosának számító Rivaldo most mire lesz képes. A vendégeknél a legnagyobb hiányzó a középpályás Steven Gerrard, aki sérülés miatt nem játszhat, de a hét végén a spanyol Xabi Alonso remekül pótolta, így az angolok bíznak a győzelemben.

A másik keddi angol pályára lépő együttesnél, a Manchester Unitednél a fő beszédtéma Wayne Rooney: az ifjú csatár már felépült sérüléséből, és játékra készen áll, de azt nem tudni, hogy Alex Ferguson kezdőként számít-e rá, vagy még csak a kispadra ülteti. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a tinisztár bemutatkozik majd a Vörös Ördögöknél, és a fanatikusok abban bíznak, hogy a Fenerbahce ellen biztos vezetésnél cseréli majd őt be Sir Alex. Paul Scholes viszont egészen biztosan nem játszhat sérülése miatt. A Fenerhez egyébként rossz emlékek fűzik a MU-t, hiszen 1996-ban a törökök vették el a manchesteriek hazai veretlenségét az európai kupaporondon. Most persze egy döntetlen is remek eredmény lenne az isztambuliaktól, akiknél Servet Cetin és Kemal Arslan eltiltás miatt nem léphet pályára, ott lesz viszont a gárdában a holland Pierre van Hooijdonk, aki a Fenerbahce első számú gólgyárosa, és egykoron az angol élvonalban is megfordult.

A csoport másik meccsén a Sparta Praha jó hazai formáját (a prágaiak sorozatban hat bajnokit nyertek meg) szeretné átvinni a BL-be. A csehek elsősorban Karel Poborskyban bíznak, aki a hét végén a Maríla Pribram ellen kiválóan futballozott. A Lyon azonban nem lesz könnyű ellenfél, elvégre a francia bajnok ebben a szezonban még veretlen. A galloknál továbbra is sérült a brazil csatár, Giovane Élber, és kidőlt a sorból a védő Eric Abidal is, sőt, a középpályás Juninho Pernambucano játéka is kérdéses.