Vágólapra másolva!
A Ferencváros az Üllői úti 1-0-s győzelem után idegenben, hosszabbításban 2-1-re kikapott a Sparta Prahától, s így a zöld-fehérek az UEFA-kupában folytathatják, míg a cseh együttes a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek a résztvevője lesz. László Csaba csapata jól kezdett és sokáig állta a sarat, a végére azonban elfáradt, s a rendes játékidő 1-0-s eredménye után, a hosszabbítás hajrájában a csehek belőtték a továbbjutást érő második góljukat is. Mindez azt jelenti, hogy 1995 után nem sikerült újra bejutni a BL-be a Fradinak, amely ezúttal valóban karnyújtásnyira volt a legrangosabb európai kupasorozattól.

Bajnokok Ligája, harmadik forduló, visszavágó:
Sparta Praha (cseh) - Ferencvárosi TC 2-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Toyota Arena, 18 ezer néző
vezette: Urs Meier (svájci)
Sparta:
Blazek - Petras (Mihalik, 29.), Homola, Cech, Pergl - Poborsky, Sivok, Zelenka (Baranek, 95.), Koupsky (Vorosek, 64.) - Jun, Pacanda.
FTC: Szűcs - Gyepes (Kiss, 69.), Vukmir, Botis - Balog, Rósa, Kapic (Zováth, 90.), Huszti - Leandro, Penksa - Vágner (Bajevski, 57.).
gól: Zelenka (48.), Homola (113.)
sárga lap: Petras (8.) Pacanda (32.), Sivok (38.) illetve Kapic (34.) Vágner (56.), Gyepes (63.), Huszti (69.)
továbbjutott: a Sparta Praha, 2-1-es összesítéssel.

Optimista drukkerek

Több ezer Fradi-drukker látogatott ki a Toyota Arenába, s a zöld-fehér szurkolók rendkívül optimisták voltak a meccs előtt: "Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt" - hirdették transzparensükön a fanatikusok. Akik minden bizonnyal arról álmodtak, hogy 1995 után, amikor a Fradi az Ajax, a Grasshoppers és a Real Madrid társaságában játszotta csoportmeccseit, újra bekerül a legrangosabb európai kupa elitalakulatai közé.

A gárda egyik legjobb játékosát, Gera Zoltánt nyáron már "elveszítette", s információink szerint az sem lehetetlen, hogy a prágai kirándulás után a csapat másik ékköve, a skóciai válogatott meccsen brillírozó Huszti Szabolcs is Angliába költözik. S minő véletlen, épp a West Bromwich Albion vinné akár azonnal a középpályást, akinek tehát nem lehetetlen, hogy ez a búcsúmeccse zöld-fehér mezben - az angol átigazolási időszak ugyanis napokon belül lejár a szigetországban. (Gera Zoltán egyébként megszerezte első gólját Angliában, a WBA a magyar támadó harmadik percben szerzett találatával jutott vezetéshez a szerdai fordulóban a Tottenham elleni 1-1-es meccsen.)

Forrás: MTI

Leandróék kihajtották magukat az első 45 percben

A mérkőzés este nyolc óra után öt perccel megkezdődött, a vendégközönség hangorkánja miatt egyáltalán nem számított idegenbeli meccsnek a prágai, legalábbis a Fradi-játékosok ezt érezhették. Ennek megfelelően az FTC nem is kezdett megilletődötten: a 7. percben Botis például fejjel próbálta meg bevenni Blauek kapuját.

A vendégek magukhoz ragadták a kezdeményezést, az első negyedórában főleg a cseh térfélen volt a labda, ám gólt nem sikerült szerezniük a zöldeknek. A 20. percben aztán majdnem vezetést szerzett a László-csapat, ám Rósa jobb oldalról érkező beadásáról egy hajszállal lemaradt a friss szerzemény, a gólzsák - és éppen cseh! - Robert Vágner. Főképp a küzdelem dominált az első félidő második felében, a nézők helyzeteket nem igen láthattak, ám ez a ferencvárosiak malmára hajtotta a vizet - nekik jó volt a 0-0. De az 1-0 az nem, márpedig a 48. percben kiegyenlítette egygólos hátrányát a Sparta: Mihalik 25 méterről elvégzett szabadrúgása megpattant a magyar sorfalon, a lesipuskás Zelenka pedig a 16-oson belül azonnal lecsapott a labdára, és kegyetlenül bevágta azt 4 méterről Szűcs kapujának a bal felső sarkába (1-0).

Gól nélküli második játékrész

A második 45 percben - megint csak - jól kezdett a Ferencváros: Vágner a jobbszélen cselezgetett, majd nagyon veszélyesen középre lőtte a labdát, amelyről azonban lemaradtak a vendégjátékosok. Ezt követően majdnem nagyobb bajba került az FTC: a hazaiak két (les)gólt is lőttek, ám Urs Meier játékvezető - helyesen - egyiket sem adta meg.

Kapic a 61. percben szemfüles volt, de nem eléggé: 45 méterre - a kinn álló - Blazek kapujától ráívelte a labdát, amely azonban nem ért célba. Negyedórával később a hazaiak ásza, Poborsky kevergetett a jobbszélen, majd betört a 16-oson belülre, de csavart lövése elkerülte Szűcs jobb oldali kapufáját.

Ebben a félidőben László Csaba sérülések miatt kénytelen volt mind a három cserelehetőségét kihasználni, ráadásul Huszti közel volt a kiállításhoz (végül kettő helyett egy sárga lappal megúszta), s rajta kívül további három Fradi-játékos is besárgult a rendes játékidőben. A hosszabbításban sem ezüst-, sem aranygól nincs, a kétszer 15 percet mindenképpen le kell játszania a két együttesnek.

Homola büntetett, elmaradtak a büntetők

A ráadás elején Leandro lőtt távolról jóval mellé, majd a másik oldalon Poborsky lövését védte bravúrral Szűcs. Nem sokkal később Huszti került nagy helyzetbe, de 12 méterről a védőkbe lőtt, a megpattanó labda pedig elkerülte a kaput. A hosszabbítás első felének a végén Poborsky 22-ről próbálta meg bevenni a Fradi-kapu jobb felsőjét, Szűcs azonban szép vetődéssel kiütötte a labdát.

Az utolsó 15 perc első egyharmadánál Cech szintén távolról próbálkozott, a zöld-fehérek kapuvédője azonban most is a helyén volt. Penksa meg időközben megsérült, de rövid ápolás után vissza tudott jönni a gyepre.

Az első meccsen nagyot hibázó Homola sajnos jóvátette a hibáját: jobb oldali szöglet után egy cseh fejest Szűcs még hárítani tudott, majd a kipattanót a védőjátékos közelről a hálóba vágta (2-0). S mindez a Fradi búcsúját is jelentette, mert hiába hosszabbított két percet a svájci játékvezető, a zöld-fehérek már nem tudtak betalálni, s így az UEFA-kupa főtábláján próbálhatnak szerencsét, míg a Sparta Praha sikeresen selejtezett, s bejutott a Bajnokok Ligájába.

László büszke, Straka fellélegezett

László Csaba (Ferencváros): "Rettenetesen sajnálom, hogy nem sikerült kiharcolnunk a továbbjutást, életünk sanszát vesztettük el. Úgy gondolom, hogy a két csapat között nem volt lényeges különbség, viszont két pontrúgás után is olyan hibát követtünk el, amelyek végzetesnek bizonyultak. A vereség ellenére büszke vagyok a csapatra, és büszke vagyok a szurkolóinkra is, akik megtették ezt a hosszú utat Prágáig, és akik 120 percen át töretlen lelkesedéssel biztatták a csapatot. Sajnos a sérülések behatárolták a lehetőségeinket, nem tudtam úgy belenyúli a mérkőzésbe, ahogy szerettem volna, hiszen mindhárom cserénk kényszerű volt. Tudtuk, hogy a csehek szabad- és pontrúgásai életveszélyesek, amit jól mutat, hogy egyébként nem is nagyon alakítottak ki veszélyes helyzetet a kapunk előtt. Kapic és Gyepes kiválása is nagyon érzékeny veszteség volt, úgy érzem, megérdemeltük volna, hogy eljussunk a tizenegyespárbajig. Büszke vagyok a csapatra és a szurkolóinkra, együtt mindent megtettünk a továbbjutásért."

Frantisek Straka (Sparta Praha): "A klub vezetői, a szurkolók és a média részéről is hatalmas nyomás nehezedett ránk, mindenki csak a továbbjutást tartotta elfogadhatónak, pedig az már az első mérkőzésen is látszott, hogy nagyon erős ellenféllel van dolgunk. Az óriási várakozás miatt az első félidőben kapkodva, idegesen, sok hibával játszottunk. A találkozó fordulópontját az első félidő utolsó pillanatában szerzett gólunk jelentette, amelynél be kell vallanom, óriási szerencsénk volt. A második félidőben már felszabadultan, jól játszottunk, egyre nagyobb fölénybe kerültünk, amiben szerepet játszott az is, hogy ellenfelünknél többen is megsérültek. Nagyon örülök a továbbjutásnak és annak, hogy végre egy olyan mérkőzést játszhattunk ebben a szezonban, melyen mi szereztünk vezetést, és nem mi kaptunk buta gólt. Ez volt életem legnehezebb meccse."