Vágólapra másolva!
Nemcsak Magyarországon, de Európa többi országában is hamarosan elindul (vagy már el is indult) a 2004-2005-ös bajnoki szezon, így hagyományainknk megfelelően ezúttal is áttekintjük, a kontinensen hol, milyen csapatokban légióskodnak magyar labdarúgók - Angliától egészen Törökországig.

Ha tömören akarnánk összefoglalni a magyar labdarúgók világhódító útját, akkor a nagy külföldre szerződéseket három-négy időponthoz köthetnénk. A szakkönyvek szerint az első hazai játékosok (Dombi Richárd és Weiner II Jenő) a század elején Ausztriában próbáltak szerencsét, az első nagyobb kiáramlásra azonban a Tanácsköztársaság leverése után került sor.

Az 1940-es, 1950-es években olyan legendás magyarok játszottak külföldön, mint az 1938-as vb-ezüstérmes csapat ásza, Zsengellér Gyula, vagy a világon egyedülálló módon három válogatottban (magyar, csehszlovák, spanyol) is játszó Kubala László. Hozzájuk "csatlakozott" az 1956-os forradalom után Kocsis Sándor, Czibor Zoltán vagy éppen Puskás Ferenc is.

Az első legális szerződést 1978-ben Bálint László (majd Fazekas László) kapta meg, a Ferencváros játékosa előbb a belga FC Bruges, majd 1981-től a francia FC Toulouse játékosa lett. A Bosman-szabály bevezetése, majd az idei uniós csatlakozás révén napjainkban egyre több magyar játékos próbálhat szerencsét, összeállításunkban igyekeztünk a teljességre törekedve az európai élvonalban szereplő labdarúgóinkat csokorba gyűjteni.

Az [origo] által topligaként emlegetett négy bajnokság közül ugyan Spanyolország és Olaszország még nem nyílt meg a magyarok előtt, ám idén Angliába már érkeztek játékosok. Torghelle Sándor az MTK-ból a Crystal Palace-ba, Fülöp Márton Bodajkról a Tottenhambe, míg Gera Zoltán a Ferencvárosból a West Bromwich Albionba szerződött, s függőben van még Király Gábor ügye, aki iránt egyre több szigetországi klub érdeklődik.

Németországban évek óta van magyar kontingens, az új évadban Lisztes Krisztián (Werder Bremen), Dárdai Pál (Hertha) és Szabics Imre (Stuttgart) mellé csatlakozott az élvonalba az újonc Mainz védője, Bódog Tamás is. Kivételesen érdemes megemlíteni a másodosztályt is, hiszen Tököli Attila révén a Köln is hazánkfiát igazolt, míg Cottbusban Lőw Zsolt mellé érkezett Szélesi Zoltán (Újpest), illetve Mészáros Norbert (Balaton FC) is. Tokody Tibor már tavaly óta az Oberhausen játékosa.

Népszerű lett a holland bajnokság is, ráadásul végre komoly élcsapatok is lecsaptak a magyarokra. A NAC Breda triójából már csak Pető Tamás maradt hírmondónak, Babos Gábort a Feyenoord, míg Fehér Csabát a PSV Eindhoven igazolta le. Új játékos viszont Bodnár László és Bodor Boldizsár, előbbit az orosz Arszenal Kijevtől, utóbbit a belga Germinal Beerschotból vette meg a Roda Kerkrade.

A hajdan oly népszerű belga ligában mindössze két honfitársunk maradt, az antwerpeni Bukrán Gábor mellé Hajnal Tamás érkezett, a középpályás a Schalkéból a St. Truidenbe szerződött.