Vágólapra másolva!
Miután legyőzte a fehérorosz Gomel együttesét, az albán bajnok SK Tirana szerzett jogot arra, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában megmérkőzzön a Ferencvárossal. Az első mérkőzésre idegenben, július 28-án kerül sor, a visszavágót augusztus 4-én az Üllői úton játsszák. Ismerkedjünk meg a tiranaiak történetével!

1920. augusztus 16-án P. Nika vezetésével 14 hazafi alapította meg a tiranai klub jogelődjét, amely először az "Agimi Sports Association" nevet kapta. Természetesen a sportágak között helyet kapott a labdarúgás is, a futballcsapat 1925-ben vívta első mérkőzését a "Juventus" Shkodra ellen. Két évvel később a Crnagorec Cetina ellen már a nemzetközi debütálásra is sor került, a klub neve pedig Sportklub Tiranára - rövidítve SK Tiranára - változott.

1927 és 1930 között csak barátságos meccsekre futotta, az első albán bajnokság csupán 1930. április 6-án indult el, ezt a Tirana meg is nyerte. A két világháború közötti hét bajnokságból összesen hatszor zárt az élen a klub, a első együttesként tudott profi, ráadásul külföldi edzőt alkalmazni a magyar Singer Samu személyében, 1934-ben.

A háború után a klubot megpróbálták ellehetetleníteni, a nevét a szocialista nemzeti ünnep (november 17.) nyomán 17 Nentori Tiranára változtatták, a fiatal tehetségeket erővel a két mamutklub, a külügy- és a belügyminisztérium által irányított Dinamo és Partizani kötelékeibe irányították.

Huszonnyolc évvel utolsó bajnoki elsősége után 1965-ben ismét a csúcsra ért a klub, majd miután egy évvel később megismételte sikerét, a Dinamo és a Partizani vezetőségében nagy tisztogatások történtek, még nagyobb nyomást gyakoroltak a klubokra, s bár ismét a "Nentori" nyert, az 1967-es elsőséget már elvették az együttestől. A módszer egyszerű volt: mondvacsinált okokkal kizárták a klubot.

A nyolcvanas évek négy bajnoki aranyérme után (1982, 1985, 1988, 1989), kisebb szünet következett, majd miután a csapat a rendszerváltás után visszakapta régi nevét (albán források szerint mind az FK, mind az SK előtag használatos a csapat nevében!), az 1994-95-ös szezont tizenkét pontos előnnyel zárva ért ismét a csúcsra.

Forrás: EPA
Dedére korábban felfigyelt már a Fradi is

Azóta hatszor sikerült a diadal, a legutóbbi szezonban már 21. aranyérmét ünnepelhette a klub.

S hogy ne feledkezzünk meg a magyarokról sem: az 1999-2000-es bajnokcsapatban négy honfitársunk is érdekelt volt, így Kenesei Zoltán, Wukovics László, Lázár Mátyás és Sütöri Péter is albán bajnoknak mondhatja magát.

Néhány éve edzőként is dolgozott magyar az albán fővárosban: Temesvári Miklós munkáját Dzurják József segítette.

SK Tirana
alapítva: 1920. augusztus 16.
klubszínek: kék-fehér
elnök: Abdelrrahman Metwally el Sayed
stadion: Selman Stermasi-stadion
befogadóképesség: 10 ezer néző
legnagyobb sikerek: 21-szeres albán bajnok, 12-szeres albán kupagyőztes

az SK Tirana 2004/2005-ös játékoskerete
kapusok: Ndubuisi Egbo, Gerti Sharra, Isli Hidi
védők: Elvis Sina, Fjodor Xhafa, Nevil Dede, Gentian Hajdari, Rezart Dabulla, Alban Tafaj, Rudi Vata, Suad Lici
középpályások: Ervin Bulku, Ansi Agolli, Ardian Mema, Sokol Bulku, Florian Manastirliu, Saimir Patushi, Devis Mukaj, Redi Jupi, Mahir Halili, Ansi Agolli
csatárok: Mahir Halili, Arjan Veraj, Indrit Fortuzi, Eldorado Merkoci, Luan Pinari.