Vágólapra másolva!
Trainersuche beendet - azaz befejeződött az edzőkeresés, harsogja a müncheni székhelyű Süddeutsche Zeitung címe, amely arról számol be, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) egy hónapos keresgélés után végre megtalálta a leköszönő Rudi Völler utódját. Az új kapitány Jürgen Klinsmann lett - munkáját Oliver Bierhoff és Holger Osieck segíti majd.

A portugáliai Európa-bajnokságot követően számos jelölt és önjelölt akadt a kispadra, a legnagyobb esélyesként a Morten Olsen, Guus Hiddink duó valamelyikét tartották, ám a németek helyzetét nehezítette, hogy Olsent 2006-ig köti szerződése a dán nemzeti csapat élén, míg Hiddink minden bizonnyal 2007-ig marad a PSV Eindhoven vezetőedzője.

A hajrára "kapcsolódott be" Jürgen Klinsmann, a 39 éves világbajnok, aki játékosként 108 alkalommal szerepelt a Nationalelfben, s aki legnagyobb sikereit éppen Völler ékpárjaként érte el. Az 1998-ban visszavonult s évek óta Los Angelesben élő klasszis az Egyesült Államokban ült tárgyalóasztalhoz a DFB képviselőivel. New Yorkban Gerhard Mayer-Vorfelder elnök és Horst R. Schmidt főtitkár kedden ötórás megbeszélést folytatott Klinsmannal, ahogy utóbbi fogalmazott, "megbeszélendő a válogatott vezetését illető személyi összetételt".

A lap úgy tudja, Klinsmann két segítővel képzeli el a jövőt, barátja, Oliver Bierhoff menedzserként segítené munkáját, míg pályaedzője az a Holger Osieck lenne, aki Franz Beckenbauer mellett 1990-ben egyszer már világbajnok lett.

"Nagyon örülök, hogy a szövetség elfogadta az elképzeléseimet, s én irányíthatom a válogatottat a 2006-os világbajnokság végéig. Ez a vébé az elkövetkező 40 év legfontosabb sporteseménye lesz Németországban, magától értetődik, hogy funkciótól függetlenül segítek" - nyilatkozta Klinsmann.

A szövetség vezetőiben felvetődött, hogy Klinsmann mellé megnyernek még egy tapasztaltabb segítőt is, azt egyelőre elvetették, hogy Rudi Völler is maradjon valamilyen funkcióban a csapat mellett. "Nincs hivatalos kapcsolatunk Winfried Schäferrel" - cáfolta az információt Harald Stenger, a szövetség sajtószóvivője, miszerint a kameruni kapitány is bekapcsolódna a munkába. Lothar Matthäus neve pedig a Klinsmann-nal szembeni nem éppen felhőtlen viszony miatt szóba sem jöhet.