Vágólapra másolva!

Internetes árverésen a berlini stadion

Az új berlini Olimpiai-stadion egy napja árverésen kapható. Aki kettesben akar vacsorázni kedvesével fantasztikus díszletek között, vagy akkora bulit akar csapni, amelyen akár 76 ezer vendég is részt vehet, az most internetes árverésen megszerezheti egy napra a stadiont.

A stadion egy napját - amelynek kikiáltási ára 1 euró volt - a német posta DHL szolgáltatása árverezteti el jótékony célra, s a befolyó összeget a berlini sportalapítványnak juttatja. Arról nem szól az eBay-honlap, hogy a DHL mennyiért vette meg a most elárverezendő jogokat, amint arról sem, hogy mennyit remél. Mindenesetre az ajánlat szerdán került fel az eBayre, s csütörtökön délben már 2400 euró felett járt a licit, pedig még kilenc nap van hátra a leütésig.

Az óvintézkedésekből azonban nyilvánvaló, hogy nagyobb összegekről lesz szó. Az eBay bevett szokásaitól eltérően ugyanis itt egy fényképes igazolvány másolatát és a licitáló eBayen használt nevét is be kell küldeni faxon, sőt még egy olyan telefonszámot is meg kell adni, ahol érdeklődhetnek az illető után lakóhelyén.

Az ilyen óvatosságot indokolhatta talán az az eBay-árverés, amelyen egy labdát lehetett megszerezni, amelyet az Eb-n a Portugália csapata ellen vívott mérkőzésen David Beckham lőtt egy büntetőrúgást elrontva a kapu fölé s egy szurkoló megszerzett. A labdáért kínált összeg ugyanis néhány nap alatt 12 millió dollár fölé emelkedett, de az árverés végére - nyilván azt követően, hogy az eBay szűrői működésbe léptek - az összeg visszaesett, s az árverés végén, csütörtök délben "mindössze" 28 050 eurót hozott az élelmes szurkolónak.