Vágólapra másolva!
Miközben a felnőtteknél még javában zajlott az Európa-bajnokság, a 21 éven aluliaknál eldőlt a kontinensviadal sorsa: a németországi tornán a fináléban Olaszország, valamint Szerbia-Montenegró válogatottja csapott össze. A két gárda a csoportmérkőzések során egy kvartettben szerepelt, és akkor a taljánok 2-1-es győzelmet arattak, a döntő pedig még simább volt, hiszen Claudio Gentile tizenegye 3-0-ra nyert. Nem mellékes szempont, hogy a három dobogón végzett válogatott képviseli majd Európát az athéni olimpián.

Az elődöntőben az olaszok az utánpótlásszinten mindig kiváló portugálokkal játszottak, és a luzitánok messze nem a legjobb összeállításukban léphettek pályára: az utolsó csoportmérkőzésen, a házigazda németek ellen három meghatározó futballistájuk is összeszedte a második sárga lapját, így Raúl Meireles, Carlos Martins és Lourenco is kimaradt az együttesből. A taljánoknál is volt egy fontos hiányzó a horvátok elleni csoportmeccsen kiállított Simone del Nero személyében, ám náluk visszatérhetett a csapatba az eltiltását letöltött csatár, Alberto Gilardino, és ez sorsdöntőnek bizonyult.

Az AC Parma színeiben a Serie A-ban 23 találatig jutott támadó ugyanis két gólt is szerzett: előbb a 19. percben a csapatkapitány (és egyben klubtárs) Daniele Bonera beadását fejelte a hálóba, majd a mérkőzés hajrájában, amikor 2-1es talján vezetésnél levegőben lógott a portugálok egyenlítő találata, egyedül lépett ki, és nem hibázott. A másik ágon az addig menetelő svédek játszottak a szerbekkel, és úgy tűnt, hogy a skandináv gárda ezt az akadályt is simán veszi.

A csoportmérkőzések során négy gólt szerzett Johann Elmandert ugyan a pláviknak sikerült kikapcsolniuk a játékból, de a háromkoronások ennek ellenére vezetést tudtak szerezni az első félidőben a görög származású Babis Stefanidis révén. A második játékrészben aztán a kelet-európaiak nagy elánnal rohamoztak, de az egyenlítő gól sehogyan sem akart megszületni - egészen az utolsó percig, amikor Milos Marics egy távoli bombával egalizált. A ráadásban egy-egy kapufa sokkolta a nézőket, gól azonban nem született, így aztán következtek a tizenegyesek, amelyek során a svédek gólszerzője, Stefanidis ezúttal nem tudott túljárni a szerb kapus, Nikola Milojevics eszén, így a plávik jutottak a döntőbe.

A finálé első perceiben némileg meglepően a szerbek futballoztak fölényben, de a remekül védekező olaszok mellett még csak helyzetig sem nagyon jutottak el, míg a taljánok az első komolyabb lehetőségüket gólra váltották: Daniele de Rossi fejelte a hálóba Marco Donadel szögletét.

Két percre rá a szerbek balhátvédje, Nikola Mijailovics összegyűjtötte második sárga lapját, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés sorsa. A squadra azzurra elsősorban csak arra ügyelt, hogy tartsa az eredményt, a szerbek pedig emberhátrányban képtelenek voltak egyenlíteni. Az utolsó percekben aztán annyira kitámadtak, hogy az olasz csapat még két gólt szerzett, és végképp magabiztossá tette győzelmét.