Vágólapra másolva!
Nem csak Dél-Amerikában zajlik kontiensviadal mostanában, hiszen a hét végén vette kezdetét az Ázsia-kupa, amely eddig bővelkedik a meglepetésekben. A brazil bajnokságban a Copa America idején is rendeznek fordulókat, és a hét végén az újonc Palmeiras állt az élre. Európában szép lassan megkezdődnek a pontvadászatok, a hét végén a svájci bajnokság első fordulóját játszották.

Az Afrika-kupa és az Európa-bajnokság már lezajlott, a Copa América is a végéhez közelít, hiszen már kialakult az elődöntők párosítása, az év negyedik kontinensviadala, az Ázsia-kupa viszont csak a hét végén vette kezdetét. Az első négy mérkőzés alapján annyi máris megállapítható, hogy az előzetesen favoritnak kikiáltott csapatoknak nehéz dolguk lesz, hiszen a házigazda Kína és a legutóbbi ezüstérmes Szaúd-Arábia és döntetlennel kezdett, a Philippe Troussier által trenírozott Katar pedig vereséget szenvedett.

A torna a Kína-Bahrein összecsapással kezdődött, amelyen természetesen a házigazda volt a fő esélyes, elvégre a kínaiakat tartották a végső győzelem legnagyobb favoritjának is. A csapat holland mestere, Arie Haan némi meglepetésre kihagyta a kezdők közül az Európában légióskodó Sun Jihait, de a gárda nélküle is elég erősnek tűnt ahhoz, hogy simán begyűjtse a három pontot.

Ehhez képest a bahreniek szereztek vezetést egy pazar emeléssel, és a szünetben a hazai közönség bizony kifütyülte kedvenceit. A kínaiak a második játékrészben aztán fordítani tudtak, és úgy tűnt, hogy ha nehezen is, de azért hozzák a kötelező győzelmet, ám az utolsó előtti percben a tíz perccel korábban pályára küldött Husain Ali kiegyenlítette az állást, így a torna rögtön meglepetéssel nyitott.

A csoport másik találkozóján aztán még nagyobb szenzáció született, hiszen Indonézia 2-1-re legyőzte Katar gárdáját. A katariak tavasszal azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy szerettek volna honosítani pár brazil focistát (elsősorban Aíltont és Dedét a Bundesligából), amire azonban a FIFA nem adta áldását.

A francia Philippe Troussier gárdája azonban még így is favoritnak számított Indonézia ellen, ám az indonéziai együttes sokkal összeszedettebben futballozott, és teljesen megérdemelten gyűjtötte be a három pontot. Troussier pedig bejelentette, hogy a torna végén távozik posztjáról.

A hét végén még a C csoportban léptek pályára a csapatok, és a meglepetés itt sem maradt el: a legutóbbi torna ezüstérmese, Szaúd-Arábia nem tudta legyőzni a kontinensviadalon most először szereplő Türkmenisztánt.

És bár a türkmének csak a kilencvenedik percben egyenlítettek ki, igazából ők álltak közelebb a győzelemhez: végig sokkal több helyzetük volt, és még egy tizenegyest is kihagytak. Egy másik volt szovjet tagállam, Üzbegisztán viszont győzelemmel nyitott: a többségében az orosz bajnokságban légióskodó focistákkal felálló üzbég gárda 1-0-ra nyert Irak ellen, a győztes találatot az Alanyija Vlagyikavkazban szereplő Kaszimov érte el.