Vágólapra másolva!
Zlatko Kranjcar lett a magyarokkal azonos világbajnoki selejtezőcsoportba sorsolt horvát labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. Elődje, Otto Baric azután mondott le, hogy a nemzeti csapat már az Eb csoportkörében búcsúzott. Az oroszokat továbbra is Georgij Jarcev irányítja.

A 47 éves szakvezető edzőként kétszer (1996, 1998) duplázott a Dinamo Zagrebbel, azaz megnyerte a bajnokságot és a kupát is, valamint 2002-ben szintén bajnok lett az NK Zagrebbel. Játékosként 556 mérkőzésen lépett pályára a Dinamo Zagreb színeiben, s ezalatt 276-szor volt eredményes, ezzel a klub góllövőlistáján a negyedik helyet foglalja el.

A korábbi válogatott futballista feladata az lesz, hogy a horvát válogatottat kivezesse a 2006-os németországi világbajnokságra.

A szövetségi kapitányi poszt azután üresedett meg, hogy Otto Baric lemondott, miután a portugáliai Európa-bajnokságon már a csoportküzdelmek után búcsúzni kényszerült a válogatott.

A horvátok legközelebb augusztus 18-án Izrael ellen lépnek pályára felkészülési mérkőzésen, majd szeptember 4-én, hazai pályán a magyarokat fogadják vb-selejtezőn.

Oroszországot nem érte el a változás szele, mivel a szövetség végrehajtó bizottsága keddiülésén úgy döntött, Georgij Jarcev marad szbornaja szövetségi kapitánya. A zárt ajtók mögött lebonyolított tanácskozáson megállapították, hogy az együttes ugyan nem a várakozásoknak megfelelően szerepelt a portugáliai Európa-bajnokságon, ám ennek ellenére a tréner kitöltheti a 2006-os németországi vb után lejáró szerződését.

A szakvezetőt keményen bírálták, mert az oroszok a csoportmeccsek során elsőként estek ki az Eb-n, miután kikaptak Spanyolországtól (0-1) és Portugáliától (0-2) is. Jarcev csapata ugyan megnyerte a harmadik mérkőzését a későbbi aranyérmes Görögország ellen (2-1), de ez csak a szép búcsút jelenthette.