Vágólapra másolva!
A Juventus tíz labdarúgóját, így Alessandro Del Pierót is doppinghasználattal vádolja a római Cattolica egyetem egyik professzora. A torinói klub ellen 2002 januárja óta zajló perben Giuseppe D'Onofrio új bizonyítékokkal állt elő: kielemezte a zebramezes futballisták 1994 és 1998 közötti vérmintáit, és arra a következtetésre jutott, hogy legalább tízen az EPO nevű tiltott szerrel éltek, amely a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képességét növeli.

Az érintettek között Del Piero mellett megtalálható Didier Deschamps, Paolo Montero, Antonio Conte és Alessandro Tacchinardi is.A szakvéleményt a napokban tanulmányozzák át a torinói bírák. A Juve ügyvédei máris hevesen támadták a tanulmányt, mondván: kétséges annak tudományos háttere. Az egyesület vezetőit azzal gyanúsítják, hogy a 90-es években rendszeresen doppingolták a játékosokat.

Érdekes, hogy az utóbbi években megszaporodó lebukások száma főleg Olaszországban ugrott, így például egyaránt nyolc hónapos eltiltással sújtották Edgar Davidsot (Juventus), Josep Guardiolát (Brescia), a Lazio két védőjét, Fernando Coutót és Jaap Stamot. De megbukott a doppingvizsgálatok során Salimov (Napoli), Torrisi (Parma), Kallon (Inter), Da Rold (Pescara), Bucchi, Monaco (mindkettő Lazio) és Gillet (Bari) is.

A doppingvádak először 1998 nyarán kerültek felszínre, amikor Zdenek Zeman, az AS Roma akkori szakvezetője teljesen váratlanul érdekes nyilatkozatot tett: "A labdarúgásnak ki kell szállni a gyógyszerhasználatból, mert túl sok drogot használnak a játékosok." Robbant a bomba, az olasz államügyészség azonnal vizsgálatot rendelt el, ez a mai napig nem fejeződött be. Zeman nem állt le, azzal vádolta meg a Juventust, hogy tiltott szereket használ, s ennek tudható be az, hogy a vézna Alessandro Del Piero és Gianluca Vialli rövid időn belül hatalmas izomkötegeket növesztett.

Az ügy jelenleg ott tart, hogy minden szóba jöhető játékost meghallgatnak Olaszországban, idén januárban például a Real Madrid világbajnoka, Zinedine Zidane került sorra, aki 1996 és 2001 között a torinói klub játékosa volt. A középpályás elismerte: a Juventus futballistájaként kreatint szedett. Ez az izomtömeget növelő készítmény Olaszországban és Nagy-Britanniában árusítható, Franciaországban viszont nem, noha egyelőre nem szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltólistáján. A legnagyobb bajban természetesen a csapatorvos, Riccardo Agricola van, az viszont nem tisztázott, hogy az olaszok igazságot szeretnének szolgáltatni, vagy eltussolják az ügyet.

Ami tény: Zeman az ominózus nyilatkozat óta idén kapott először komolyabb munkát, a Lecce szakvezetője lesz. Ez azok után főleg érdekes, hogy tavaly februárban másodfokon két és fél hónapra eltiltották a munkától, mert "élesen bírálta a doppingügyet és a szövetség tevékenységét".

[origo]/(MTI)