Vágólapra másolva!
Mourinho volt az első, aki lelépett a koránt sem süllyedő, sokkal inkább dagadó vitorlákkal száguldó hajóról. A tavaly a Porto együttesével az UEFA-kupát, idén a Bajnokok Ligáját begyűjtő portugál edző alighogy magasba emelte az európai klubfutball legbecsesebb trófeáját, máris aláírt napjaink legdivatosabb klubjához, a Chelsea-hez. Aztán következtek - és következnek - a többiek: Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Costinha, Maniche, Alejnyicsev, Deco. És ki tudja, milyen hosszú lesz a lista, mire lezárul a nagy nyári átigazolási dömping. Egy biztos: a 2004-2005-ös évad FC Portója csak nyomaiban fog hasonlítani a két éven keresztül sikert sikerre halmozó csapatra.

Persze mindez tulajdonképpen borítékolható volt. Hiába a 365 nap leforgása alatt begyűjtött két portugál bajnoki cím, valamint a két európai trófea, a Porto ettől még nem lett igazán nagycsapat, legalábbis ami az anyagi lehetőségeit illeti. Senki sem lepődött meg, hogy a "keselyűk" közül elsőnek Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa csapott le, amikor leszerződtette Mourinhót, a sikeredzőt. Szerdán az is ténnyé rögzült, hogy a jobbhátvéd Paulo Ferreira is a londoni kékek játékosa lesz, amikor aláírt a Stamford Bridge-en, és ezzel szentesítette, hogy a jövőben is szeretett trénere keze alatt játszik.

Ezek a tények, s most következzenek a már-már tényként kezelhető tervek. A 26 éves Ricardo Carvalho, a földkerekség egyik legnagyszerűbb középső védője, a portugál válogatott oszlopa 20 millió euróért a Real Madrid játékosa lesz, legalábbis Pinto da Costa elnök már áldását adta a tranzakcióra. Aljenyicsevet a Szpartak Moszkva csábítja haza Oroszországba, a két sziklaszilárd középső középpályás közül Costinha ugyancsak a Chelsea-vel kokettál, Maniche pedig La Corunába tart. A karmester Deco is a távozás gondolatával kacérkodik, nem fogják elhinni, őt is a Chelsea hívja.

Másképpen fogalmazva, az alapcsapatból (Vítor Baía - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Maniche, Costinha - Deco, Aljenyicsev - Derlei, McCarthy) csupán öten maradnának meg Luigi Del Nerinek, a frissiben szerződtetett olasz szakvezetőnek.

No persze a fent említett sztárokért sok-sok tízmillió euró folyik be a Porto számlájára, így lesz mód az erősítésre. Ám egyelőre a reménybeli érkezők listája nemcsak hogy rövidebb, lényegesen "súlytalanabb" is a távozókénál. A kölcsönadott Ibarra visszatér a Monacótól, Raúl Meireles jön a Boavistától, talán Quaresma a Barcelonától és az olasz válogatott Perrotta attól a csapattól, amelyet Del Neri elhagyott: a Chievótól.

Elég vékony... Különösen akkor, ha Del Neri hangzatos nyilatkozatainak hitelt akarunk adni: "Látványos támadófutballt akarunk játszani, az eredményeket azonban nem tudom garantálni. Elkerülhetetlen, hogy a szurkolók az elmúlt egy esztendő eredményeit tekintsék mércének. Márpedig azokat megismételni nagyon nehéz lesz. Amit át lehet venni, azt át is veszem elődöm, Mourinho taktikai tárházából, s megspékelem azt a magam elképzeléseivel. A 4-4-2 helyett inkább 4-2-4-et szeretnék játszani. Sokkal fontosabb számomra, hogy egységes legyen a csapat, semmint hogy nagy nevekből álljon."

Ch. Gáll András