Vágólapra másolva!
Kű Lajos, a Ferencváros és a belga FC Bruges hajdani válogatott játékosának kezdeményezésére tavaly indult útjára a Kárpát-medencei magyar települések diákfutball-bajnoksága. Vasárnap már a döntőkre kerül sor az FTC Üllői úti stadionjában, méghozzá illusztris vendégek társaságában: a győzteseknek Mádl Ferenc köztársasági elnök adja át az érmeket.

A sorozat mellett már a kezdetektől ott bábáskodtak az Aranycsapat legendás labdarúgói, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, mint ahogy Várhidi Pál, az Újpest hajdani remek hátvédje és edzője is. A bajnokság nagy sikert aratott a határon túli fiatalok között, ráadásul Erdélyben, Felvidéken, Bácskában, Kárpátalján, Szlavóniában és Burgenlandban is remek küzdelmek után alakult ki a végső sorrend. A fináléba az idősebb korosztályban, a 15-18 évesek között Székelyudvarhely-Borsi, míg a fiatalabbaknál, a 13-15 éveseknél klasszikus bácskai rangadóra, Szabadka-Zenta mérkőzésre kerül sor.

"Évek óta járom a történelmi Magyarország részeit, szinte nem múlt el esztendő úgy, hogy ne vittünk volna segélyszállítmányokat a határon túli magyaroknak. Eközben fogalmazódott meg bennem a diákbajnokság ötlete" - mondta a főszervező, Kű Lajos. "Szerencsére azonnal a kezdeményezés mellé állt rengeteg hajdani kiváló sportember és politikus, ráadásul a kint élő magyarok is kitörő lelkesedéssel fogadták az ötletet, így idén először rendezhettük meg a sorozatot. Összesen kétszázötven csapat indult a küzdelmekben, a selejtezők a határon túl, regionális szinten zajlottak, a negyeddöntőkre viszont már Magyarországon került sor, míg a döntőknek a Ferencváros Üllői úti stadionja ad otthont."

"Mindez nagy élmény lesz a gyerekeknek és talán szüleiknek is, akárcsak számomra. A vendéglátásért köszönettel tartozom a zöld-fehér vezetőknek, és büszkeséggel tölt el, hogy több illusztris személyiség is elfogadta meghívásunkat a finálékra. Az eseményen például a megnyitóbeszédet Schmitt Pál, a MOB elnöke mondja el, míg a győzteseknek az érmeket Mádl Ferenc köztársasági elnök adja át. Biztos vagyok abban, hogy vasárnap remek hangulatú mérkőzéseket láthatnak majd a nézők, a tornából hagyományt kívánunk teremteni."

Bánki József