Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona vezetői a csapat parádés tavaszi szereplése ellenére is komoly változásokra szánták el magukat, nyilván nem kívánnak maguknak még egy olyan őszi idényt, mint amilyen a legutóbbi volt. Ennek érdekében számos játékostól köszöntek el, sok sztár érkezése várható, változás csak a kispadon nem lesz: Frank Rijkaard marad a klubnál. A holland tréner azonban valószínűleg elég kevés honfitársával találkozhat majd az öltözőben.

A tragikus őszi szereplés után tavasszal szenzációsan szerepelt az FC Barcelona: a katalánok hónapokig veretlenek voltak a bajnokság második szakaszában, és a vetélytársak sorozatos botlásait kihasználva, végül az ezüstérmet szerezték meg. Decemberben álmodni sem mertek volna ilyen végkifejletről a katalán szurkolók, és talán még a klubvezetés sem, de utóbbi tagjai a sikerek dacára sem veszítették el józan ítélőképességüket.

A bajnokság végeztével a játékoskeret alapos átalakítására szánták el magukat, számos olyan, évek óta a klubnál játszó futballistától köszöntek-köszönnek el, aki a jövő Barçájába már nem fér be. Az egyik legbiztosabb távozó Patrick Kluivert: a csatár egész tavasszal a kispadon ücsörgött, és nem is titkolta, hogy a következő szezont már Angliában szeretné kezdeni. Erre jók is a holland támadó esélyei, ugyanis a Liverpool FC és a Newcastle United is szívesen látná soraiban. Nem Kluivert az egyetlen németalföldi, akinek kitelt az ideje a Camp Nouban: Michael Reiziger is a szigetországba vágyik, és őt sem nagyon marasztalják. Kérőkben a védő esetében sincs hiány, hiszen a tavaszi szezonban remek formában játszott az egykori amszterdami.

Philip Cocu teljesítményére sem lehetett különösebb panasz az utóbbi hónapokban, a csapatkapitány-helyettes mégsem kapott új szerződést Joan Laportától. Elsősorban azért, mert a középpályás már 34 éves, azaz rá már nem nagyon lehet építeni egy új csapatot. Hasonló a helyzet Marc Overmarsszal is, valószínűleg a szélső is máshol (talán az FC Nantes-nál) kezdi a következő idényt.

Még két holland szerepelt tavasszal gránátvörös-kékben, ám az ő helyzetük merőben más. Mind Giovanni van Bronckhorst, mind Edgar Davids kölcsönben szerepelt a klubnál, előbbi az Arsenal FC, utóbbi a Juventus FC játékosa, így megtartásukért komoly (anyagi) erőket kell mozgósítania a Barcelonának. Davids helyzete katalán szempontból reménytelennek tűnik, a Juve ugyanis visszarendelte a középpályást. Mégpedig azért, hogy továbbadja, de nem a Barcelonának, hanem vagy a Real Madridnak, vagy az FC Internazionalénak (egy esetleges madridi szerződés hatalmas fricska lenne a Barça számára). Van Bronckhorst esetében viszont már meg is született a megállapodás, az Arsenal végleg eladta a játékost a katalánoknak.

Nem csak a holland játékosok "mozgolódnak" persze, egy-két spanyol is elköszön a nyáron Katalóniától. A szurkolók számára a legérzékenyebb veszteség Luis Enrique távozása, a gárda egykori csapatkapitánya Frank Rijkaardnál kegyvesztett lett, csak elvétve került be a csapatba, ráadásul sokat volt sérült is, ezért úgy döntött, levezetésként Ázsiába, a "nyugdíjas" labdarúgók Mekkájának számító Katarba igazol. Hacsak a Sporting Gijón el nem csábítja, ez esetben ugyanis Luis Enrique egykori nevelőegyesülete színeiben folytatja (és minden bizonnyal fejezi be) pályafutását. A fentieken kívül Rüstü Recber kapust sem érdemes szeptembertől Barcelonában keresni, akinek a leigazolását minden bizonnyal megbánták a klubnál: keveset védett, de akkor nagyon rosszul - ez vele kapcsolatban az általános megítélés, és mivel a két saját nevelésű hálóőr, Víctor Valdés és Albert Jorquera nemcsak jobb teljesítményt nyújtott a töröknél, de fizetésük is jóval alacsonyabb, így Rüstüt aligha marasztalják.

Ha ennyien távoznak, érkezőknek is szép számmal kell lenniük, ha a csapatnak komoly céljai vannak, márpedig azokból nincs hiány Barcelonában. Rengeteg név került szóba, többségük egyelőre csak pletyka, de David Trézéguet érkezése jóval több, mint kósza híresztelés. A Juventusnál már kész tényként kezelik a tavalyi gólkirály távozását, a Barcelonának pedig szüksége van egy igazi befejező csatárra, ráadásul maga Trézéguet is úgy nyilatkozott, hogy szívesen kipróbálná magát a spanyol bajnokságban. Ha az argentin származású gall aláír a klubhoz, Ronaldinhóval és Javier Saviolával olyan támadótriót alkothat, amilyenről legalább egy évtizede álmodoznak a katalán szurkolók. Ha nemcsak a csatársorba, hanem a védelembe és a középpályára is sikerülne egy-egy klasszist igazolni, a barcelonai szurkolók joggal reménykedhetnek benne, hogy jövőre nemcsak a tavaszuk lesz gyönyörű, hanem az egész idényük.