Vágólapra másolva!
Dél-Amerikában a 2006-os világbajnokság selejtezőjének hatodik fordulójából visszamaradt két mérkőzést játszották le csütörtökre virradóra, Brazília hazai pályán győzte le 3-1-re ősi riválisát, Argentínát, míg Ecuador 2-1-re verte Kolumbiát.

"Szavakkal ki sem tudom fejezni, milyen édes számomra ez a győzelem" - nyilatkozta a brazil-argentin meccs után Carlos Alberto Parreira, a hazaiak szövetségi kapitánya. Öröme érthető, hiszen az aranysárga mezesek ősi riválisukat, Argentínát győzték le 3-1-re, s ezzel a táblázat első helyére repültek. Kiemelendő ugyanakkor: nem volt olyan könnyed ez a siker, mint amit az eredmény sejtet.

Mást ne mondjunk, a világbajnok akcióból képtelen volt betalálni, mindhárom találata büntetőből született, mindannyiszor a selejtező-sorozatban immár hat találatnál járó Ronaldo volt az ítéletvégrehajtó (és a sértett). Először a 17., majd a 68., végül a 96. percben kocoghatott a tizenegyesponthoz, a hosszabbításban szerzett góljáért azonban erősen hálálkodhat a bírónak: az argentinok kapusa, Caballero a hírügynökségi jelentések szerint nem szabálytalankodott vele szemben, a játékvezető mégis sípolt.

Az esetnek azért volt nagy jelentősége, mert az argentinok Sorin révén a 80. percben 2-1-re módosították az állást, s eztán erős offenzívába kezdtek az egyenlítés érdekében (az első félidőben is nyomtak rendesen, de Dida kapuja bevehetetlen volt). Jobbnál jobb helyzetek maradtak kihasználatlanul, mígnem elérkezett a 96. minutum s az ajándék tizenegyes. Ettől elborult a vendégek agya, a sípos Oscar Ruiz csak Marcelo Bielsának, az argentinok kapitányának köszönhetően menekült ki a tajtékzó játékosok gyűrűjéből. "Úgy érzem, az első félidőben kiválóan játszottunk, ám a második játékrészre nem sikerült átmentenünk formánkat" - mondta Bielsa. "Nem tudtuk megtartani a labdát, ezért veszítettünk."

Ami a másik mérkőzést illeti, Ecuador 39 éves nyeretlenségi sorozatának vetett véget Kolumbia ellen, az egyenlítőiek utoljára az 1966-os vb-selejtezőjében ('65-ben) győzték le mostani vendégüket - igaz, akkor kétszer is.

Világbajnoki selejtező, 6. forduló:
Brazília - Argentína 3-1 (1-0)
gól: Ronaldo (17., 11-esből), (68., 11-esből), (90+6., 11-esből), illetve Sorin (80.)

Ecuador - Kolumbia 2-1 (0-0)
gól:
Delgado (3.), Salas (66.) illetve Oviedo (56.)

Az állás:
1. Brazília 12 pont
2. Argentína 11
3. Chile 10 (8-6)
4. Paraguay 10 (9-8)
5. Venezuela 9
6. Peru 8
7. Ecuador 7 (5-5)
8. Uruguay 7 (12-14)
9. Bolívia 6
10. Kolumbia 4

Az első négy helyezett automatikusan tagja lesz a világbajnokság mezőnyének, az ötödik pótselejtezőt játszik az óceániai zóna győztesével.