Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája történetében, vagyis az elmúlt 11 esztendőben a döntőnek mindig volt legalább egy olyan résztvevője, amelyet előzetesen is az első számú favoritok közé soroltak, és már a sorozat előtt is egyértelműen sztárcsapatnak számított Európában. Az idén azonban más a helyzet; a legnagyobb esélyesek sorra elvéreztek, és a fináléba két olyan csapat került be, amelyet ugyan kiváló gárdának tartottak, de kevesen gondolták volna, hogy ilyen messzire eljut.

Vegyük csak sorra az elmúlt tíz esztendő Bajnokok Ligája-aranyérmeseit: csupa olyan klubot találunk a listán, amelyek évtizedek óta állandóan ott vannak az európai labdarúgás élmezőnyében. Milan, Ajax, Juventus, Real Madrid, Bayern München - a sorból talán csak a Dortmund lóg ki egy kicsit, mondjuk a németek 1997-es diadala a Juve felett akkor egyértelműen meglepetésnek is számított. A névsorból azonban látszik, hogy meglepetéscsapatok ide vagy oda, a végső győzelem szinte kivétel nélkül olyan együttesé lett, amelyet előzetesen is a legnagyobb favoritok közé soroltak, és amely igazi sztáralakulatnak számított.

Ehhez képest most a döntőben két olyan gárda csap majd össze, amelyeket senki sem várt a fináléba, a Porto és a Monaco is alaposan felborította a papírformát. Mindkét csapat olyan klubokat vert ki menet közben, amelyeket jóval esélyesebbnek tartottak a továbbjutásra: a portugálok a szuperfavoritok közül a Manchester Unitedet búcsúztatták, a Monaco pedig a Real Madrid és a Chelsea "testén keresztül" verekedte be magát a fináléba. Aligha túlzás, hogy ez a vérfrissítés jól jött az európai labdarúgásnak, amelyben a legtehetősebb egyesületek túlsúlya már kezdett egy kicsit nyomasztóvá válni, még ha időnként akadt is egy-egy gárda, amely bele tudott szólni a "nagyok" vetélkedésébe (Valencia, Leverkusen).

Élőben a Viasat3-on

A Viasat3 televíziós csatorna 20.05-től élőben közvetíti a szerdai Porto-Monaco (20.45) BL-döntőt.