Vágólapra másolva!
Király Gábor maga sem számított akkora ünneplésre, mint amilyenben része volt a Hertha utolsó, Köln elleni bajnokiján, a berlini publikum ugyanis hálásan és óriási ovációval köszönt el a német klubot hét évig szolgáló hálóőrtől. A lelátón egy magyar nyelven írt transzparens is feltűnt a következő szöveggel: "Köszönjük, Gábor. Király voltál Berlinben!". A hírek szerint Angliába tartó válogatott kapus azóta hazaérkezett Szombathelyre, mi is itt értük utol. 

- Számított ekkora ünneplésre?
- Még álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen megható légkörben köszönnek el tőlem a szurkolók, én pedig tőlük és a klubtól. A társak és kapuskollégám, Christian Fiedler szintén nagyon rendesek voltak, utóbbi ötlete volt például, hogy az utolsó, Köln elleni bajnokin egy-egy félidőt védjünk felváltva, amiből végül az utolsó húsz perc jutott nekem, de az is hatalmas élményt jelentett. Mint ahogy a Berlinben töltött hét évre szívesen emlékszem majd vissza, a német főváros Szombathely mellett futballkarrierem meghatározó részévé vált.

- Környezetében miként értékelték a búcsúztatását?
- Sokak szerint külföldi játékos még nem kapott ekkora elismerést arrafelé, sőt, többen állították, a szurkolók felém áradó szeretete felért Michael Preetz búcsúztatásával, márpedig őt egyenesen imádták Berlinben. Tényleg felejthetetlen pillanatokat éltem át, ám azért sokáig nem élvezhettem az ünneplést, mert a játékra kellett koncentrálnom. A végén aztán a klub vezetőitől kaptam egy órát, ami örökké emlékeztet a Berlinben töltött évekre.

- Végleg elköszönt a Hertha játékosaitól és vezetőitől?
- Még nem, mivel a kisfiam, akinek világrajöttét július elejére várjuk a feleségemmel, szintén Berlinben születik majd meg, így leendő klubommal abban maradtam, hogy július végéig a Herthával készülök, s csak azt követően költözünk új állomáshelyünkre.

- Publikus már, hogy hova igazol?
- Egyelőre nem, s meglehet, éppen leendő klubom hozza majd nyilvánosságra a szerződéskötésünket.

- Annyit megkockáztatna, hogy esetleg Anglia, például Liverpool lehet a következő egyesülete?
- Szívesen védenék Angliában, ám klubnevet azért sem mondanék, mert pillanatnyilag tényleg nem dőlt el, melyik csapatban folytatom.

- Szabadsága alatt Szombathelyen készül az őszi idényre?
- Igen, méghozzá a Haladással, amely remélem, az osztályozón kiharcolja a bennmaradást az élvonalban. Ezenkívül klasszikusan saját pályán, a Király sportlétesítményben lesz gyakori jelenésem, hiszen május 29-én lesz egy éve, hogy átadtuk a sporttelepet a futballozni vágyóknak. Úgy tervezzük, hogy július 18-án két héttel a szülés előtt térünk vissza Berlinbe, onnantól ismét a Herthánál edzek majd, addig azonban hivatalos leszek a Kína és Németország elleni mérkőzésekre készülő magyar válogatott összetartásán is, aminek örülök, hiszen beiktatása óta a nemzeti csapatnál még nem találkoztam Lothar Matthäusszal.

Bánki József