Vágólapra másolva!
Az AS Roma az óriási csalódást jelentő nyolcadik helyen zárta az előző bajnokságot. Ennek legfőbb oka a szakértők szerint az volt, hogy a Farkasok cserepadja jóval rövidebb volt, mint a riválisoké, így Fabio Capello nem tudta pihentetni a kulcsjátékosokat. E téren ebben a szezonban sem változott helyzet, a gárda teljesítménye mégis rengeteget javult: az AS Roma az AC Milan mögött ezüstérmes lett a bajnokságban. Mindez szinte kizárólag egy embernek köszönhető: Francesco Totti minden hétvégén világklasszis teljesítményt nyújtott.

Az AS Roma nem végezhet a nyolcadik helyen az olasz bajnokságban! - dühöngtek a Farkasok hívei tavaly nyáron, amikor csapatuk csupán az olasz kupában nyújtott teljesítményének köszönhetően (a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan ellen bukták el a döntőt Francesco Tottiék) harcolta ki a nemzetközi szereplést.

A klubvezetés is hasonló véleményen volt, és mindent megtett, hogy elejét vegye egy újabb kudarcnak, és igyekezett megerősíteni a játékoskeretet. Az igazolásokhoz csupán egyetlen dolog hiányzott a klubnál: a pénz. Anélkül pedig még egy AS Roma sem tud klasszisokat szerződtetni. Azaz egyet tudott: a román Cristian Chivu, ha nagy nehézségek árán és hosszas huzavona után is, de megérkezett az Ajax Amsterdamtól.

Rajta kívül a brazil Mancini jött az AC Milanhoz távozott Cafú pótlására, tehát a bevethető játékosok száma nem nőtt jelentősen. Mégis sokkal jobban szerepel a Roma a bajnokságban az idén, mint tavaly: a csapat biztosan a második helyen végez a Milan mögött, és biztosította Bajnokok Ligája-indulását, ami létfontosságú a klub anyagi helyzete szempontjából.

Mi változott egy év alatt? Szinte semmi, csupán Totti ebben a szezonban nem volt sérült. Az előző bajnokságból ugyanis tíz mérkőzést is ki kellett hagynia a kapitánynak (így is 14 találatig jutott!), és ezen találkozók java részét elbukta a csapat, így leszakadt az élbolytól. Ebben a szezonban viszont csupán két összecsapáson nem játszott Totti, ráadásul élete legjobb formájában futballozik, immár hónapok óta.

Ahogy az olasz televízió egyik elemzője fogalmazott: Totti "fantasista" és "bomber", azaz irányító és gólvágó egy személyben: 20 gólt szerzett már a bajnokságban, amivel a harmadik helyen végzett a góllövőlistán Andrij Sevcsenko és a Gilardino mögött, emellett számos gólpasszal is kedveskedett csapattársainak, elsősorban Antonio Cassanónak, aki, nem kis részben Totti átadásainak köszönhetően, 14 találattal végzett.

Abba nem szeretnek belegondolni a Roma hívei, mi lenne a csapattal Totti nélkül, de azon el szoktak tűnődni, meddig juthatna a gárda, ha lenne egy igazi góllövő csatára. Mert sem Totti, sem Cassano nem az (mindketten inkább a középpályások és a csatársor között érzik igazán jól magukat), kényszerből játszanak elöl, mert egyszerűen nincs más. Vincenzo Montella többet sérült, mint egészséges (mindössze 11-szer lépett pályára a bajnokságban, ennek ellenére már öt gólt lőtt), akárcsak Marco Delvecchio (az ő mérlege 15 mérkőzés és három gól a szezonban), a nyáron igazolt John Carew pedig nem igazán találja a helyét a csapatban, hat rúgott gólja ellenére sem nevezhető jónak a norvég idénye.

Nem véletlenül sürgeti tehát mind Fabio Capello, mind Totti egy klasszis támadó leigazolását. Ráadásul úgy tűnik, nem csak csatárra lesz szüksége a Romának, a nyáron ugyanis a középpálya motorja, a brazil Émerson, illetve a kőkemény argentin védő, Walter Samuel is búcsút inthet a Stadio Olimpicónak, helyükre pedig muszáj lenne igazolni valakit, különben nagy bajba kerül a csapat.

Totti ugyanis hónapok óta azzal fenyegetőzik, hogy ha a csapat kerete a nyáron nem erősödik meg jelentősen, távozik a klubtól. Egyszerűen elege lett abból, hogy rengeteg feladat hárul rá, és hogy nincsenek megfelelő játszótársai. Márpedig a klubnak továbbra sincs (és feltehetően Samuelék eladása esetén sem lesz) annyi pénze, hogy klasszisjátékosok sorát igazolja le, így a csapat szurkolóinak rémálma bizony könnyen lehet, hogy valósággá válik, s a kapitány elköszön az Örök Várostól, és örök szerelmétől, az AS Romától.

Jelentkezőkben természetesen nincs hiány, a Real Madrid, az FC Internazionale, valamint a mindenkire vevő Chelsea FC már jelezte, szívesen látná soraiban Tottit. Minden bizonnyal a következő átigazolási időszak egyik legnagyobb kérdése lesz Francesco sorsa, melyre valószínűleg csak a nyár végén kapunk választ. Arra pedig, hogy van-e Roma Totti nélkül, és ha igen, mire képes, csak az ősszel kezdődő új idényben.