Vágólapra másolva!
Kit érdekelt, hogy a minőségi futball hiányzott a keddi Győr-Bayern München centenáriumi mérkőzésről, amikor finom bajor söröket lehetett kortyolni, s a nézők a jegy mellé ingyen Bayern-mezt kaptak ajándékba. Hatalmas felhajtás vette körül a győri klub megalakulásának századik évfordulójára rendezett mérkőzést, amelyen a közel 22 ezer néző között megjelent Edmund Stoiber bajor és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök, továbbá a politikai élet és a magyar futball több prominense is.

Az Audi AG mélyen a zsebébe nyúlt, hogy valóban ünnepi délutánnal örvendeztesse meg a győri szurkolókat, no meg, hogy méltóképpen ünnepelje meg az ETO centenáriumát. Meglehetősen furán hangzott a Bayern München piros-fehér mezébe öltözött Rába-parti hívek "Hajrá, ETO!" kiáltása, a lelátón alig akadt nyoma az egyesület zöld-fehér színeinek. Ott ült viszont a tribünön Oliver Kahn, aki ugyan nem lépett pályára, ám napszemüvegében és felhajtott gallérjával úgy nézett ki, mint egy filmsztár.

Noha látványosan szerették volna köszönteni a magyar futball elöljárói, mégsem érkezett Győrbe Franz Beckenbauer, a Bayern tiszteletbeli elnöke, aki tulajdonképpen elindította az edzőváltást a klubnál. Amint azt a lefújást követően Ottmar Hitzfeld elmondta, hétfőn kifejezetten kellemes estét töltött el Uli Hoeness menedzser társaságában, s a klub érdekeire való tekintettel megállapodtak abban, hogy a következő szezonban más irányítja a "bőrnadrágosok" szakmai munkáját. Hogy ki, azt egyelőre nem tudni, szerdán ugyanis eldőlt, hogy Felix Magath, a VfB Stuttgart jelenlegi vezetőedzője csak jövőre költözik Münchenbe. A két német együttes vezetőinek nem sikerült megegyezniük a szakember kivásárlási árában, így Szabics Imre trénere 2005. június 30-ig a sváb gárdánál dolgozik tovább. (Ennek ellentmond, hogy a maga részéről már elbúcsúzott a csapattól. "A játékosoktól elköszöntem, szombaton valószínűleg utoljára ülök le a stuttgarti kispadra" -nyilatkozott Magath, aki eredetileg 2005-től 2008-ig szóló szerződést kötött a bajorokkal. Erwin Staudt stuttgarti elnök ugyanakkor kevés esélyt lát arra, hogy Magath az idény végén távozik. Hozzátette: mérges Uli Hoenessre, a Bayern menedzserére, aki kedden Győrben közölte, már megállapodást kötöttek a trénerrel. "A Bayern vezetőivel abban maradtunk, hogy az utolsó forduló után ülünk le tárgyalni a részletekről. Ráadásul szombaton nagyon fontos meccs vár ránk" - mondta Staudt.)

A meccsre - így utólag - nem érdemes túl sok szót vesztegetni, annyit persze mindenképpen, hogy a megállapodás értelmében látványosan vigyáztak egymásra a labdarúgók, a (maximum húsz-harminc százalékon pörgő) Bayern pedig néha komolyan is vette a játékot. Különösen Ballack, aki kifejezetten kedveli Hitzfeldet, s aki szerint nem az edző hibája, hogy a sztárklub idén semmit sem nyert.

A futballisták egyébként nyitott Audikban érkeztek a játéktérre, a győriek szerényen és megszeppenten integettek a közönségnek. Ez, persze, érthető, hiszen ekkora tömeg előtt még egyikük sem játszott. Majális jellege volt a kedd estének, igaz, a sok sikert megélt, korosabb győri drukkerek nem felejtették el megjegyezni: annak idején Póczikék remeklése automatikusan vonzotta őket az ETO-stadionba, manapság viszont csak kockacukorral, mezekkel, különböző ajándékokkal lehet kicsalogatni az embereket futballmérkőzésre.

Azt azonban valóban jó volt látni, hogy rengeteg gyermek és nő tűnt fel a lelátókon, rossz hangulatot csupán a biztonságiak keltettek a Bayern-szurkolók ütlegelésével. A vendégek azzal érdemelték ki a "fenyítést", hogy rakétákat lőttek ki a szektorukból. Finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, a fellépés túlzottan keményre (értelmetlenre?) sikeredett.

"Nagy élmény volt számunkra a Bayern München elleni mérkőzés, hiszen a csapatból többen a bajor egyesületnek szurkolunk" - mondta Reszeli Soós István, az ETO trénere. "Sajnos, a vereségekhez az utóbbi időben hozzászokhatott a győri közönség, de úgy érzem, világhírű ellenfelünkkel szemben ezúttal nem vallottunk szégyent. A Bayern Münchennek kívánom, hogy foglalja el méltó helyét az európai élvonalban."

A meccs után már legális tűzijáték köszöntötte az ETO jubileumát, majd az ezer négyzetméteres, négyszáz személy befogadására alkalmas sörsátorban az illusztris vendégek - köztük természetesen a bayernesek - társaságában folytatódott az ünnep. Miként az bevett szokás a csapatoknál, a fiatalok és a rutinosabbak külön asztalnál foglaltak helyet, utóbbinál Kahn, Ballack, Deisler, Kovac, Linke, Fink, Jeremies és Szalihamidzsics várta közösen a péri repülőtérre való indulást.

Este tíz óra tájban már senki sem szomjazta annyira a futballt, kiváló nedűk, bajor kolbászok és flekkenek elfogyasztása után remek hangulatban köszöntek el egymástól a felek, kijelentve, a jövőben az ETO és a Bayern még szorosabbra fűzi kapcsolatait. Ebben a kedd estét összehozó Audi Hungária is főszerepet ígért.

"Köszönjük a győriek meghívását, nagyszerűen éreztük magunkat Magyarországon, és szakmailag is hasznos mérkőzést játszottunk" - nyilatkozta profin Hitzfeld. "Robert Kovac, Willi Sagnol és Sebastian Deisler sérülése miatt fel kellett mérnünk, milyen állapotban van a csapat, hiszen a hét végén, a Freiburg ellen fontos mérkőzést játszunk, amelyen bebiztosíthatjuk második helyünket a Bundesligában. Sok sikert kívánok a győrieknek, s remélem, a két klub között a kapcsolat a jövőben is folytatódik."

Bánki József