Vágólapra másolva!

Csoportmeccsek lesznek az UEFA-kupában

Ebben a szezonban bonyolították le utoljára a hagyományos, kieséses rendszerben a labdarúgó UEFA-kupát, ugyanis az európai szövetség végrehajtó bizottságának tavaly júliusban meghozott döntése értelmében a következő idényben már csoportmérkőzésekre is sor kerül.

A jelenlegi rendszer szerint még 96 csapat szerepelt a főtáblán, de ez idén 80-ra csökken. Az első fordulóban a szokásos oda-visszavágós alapon döntik el a továbbjutást, ám a megmaradt 40 együttes már nyolc ötös csoportban folytatja szereplését. A kvintettek tagjai csak egyszer találkoznak egymással, s a kiemeléstől függ, hogy melyik csapat kivel játszik idegenben, illetve hazai pályán.

A csoportokból az első három jut tovább, s hozzájuk csatlakozik a Bajnokok Ligája csoportkörének nyolc harmadik helyezettje. A 32 csapat újra egyenes kieséses rendszerben folytatja a küzdelmet. A finálénak 2005. május 18-án Lisszabon ad otthont.

A változás hátterében elsősorban az a törekvés áll, hogy a résztvevő együttesek több pénzhez jussanak. Egyes feltételezések szerint azok a gárdák, amelyek túljutnak az első fordulón, legalább öt-hat millió euróval gazdagodnak.