Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap a 26. fordulóval folytatódik a labdarúgó Arany Ászok Liga, s a programban két rangadó is szerepel. A volt szövetségi kapitány, az április 6-án elhunyt Hoffer József emlékére valamennyi mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődik.

A vasárnapi Ferencváros-Újpest derbinek óriási hagyományai vannak, a két együttes eddig 197 alkalommal találkozott. Ami még érdekesebb, a mostani lesz a jubileumi, századik meccs, amelyen a Fradi a vendéglátó.

Pintér Attila együttese elveszítette legutóbbi két meccsét, előbb 1-0-ra az MTK, majd 4-0-ra a Balaton FC ellen, vagyis most mindenképpen javítania kell, ha meg akarja őrizni az első helyet. Ugyanakkor Mészöly Géza Megyeri úti csapata tavasszal - némileg váratlanul - jól szerepel, így most sem esélytelen.

A Ferencvárosnál szinte az összes védekező játékos sérült, Somorjai és Zováth számára már véget is ért az idény, míg Kapic még nem teljesen épült fel combizom-szakadásából, ráadásul eltiltás miatt Kiss György és Vukmir sem áll Pintér Attila vezetőedző rendelkezésére. A nagy kérdés, hogy a középpálya centrumában ki szerepel Lipcsei mellett, a pénteki edzés után ezügyben felvetődött a juniorkorú Takács Ákos bevetése.

A Balaton FC-től elszenvedett vereség után az Üllői úton komoly rendteremtésről kezdtek beszélni, a csapatban pedig igencsak megingott a helye Sasunak, Leandrónak és Kristonnak. Ezen kívül a jövőben a zöldek egy nappal a mérkőzések előtt edzőtáborba vonulnak, az Újpest elleni rangadó előtt például az Aquincum Hotelben készülnek Lipcseiék.

Jubileum előtt
A ferencvárosi szempontból századik alkalommal megrendezésre kerülő FTC-Újpest találkozókon 53 zöld-fehér és 21 lila-fehér siker született, míg 25 alkalom-mal döntetlenre végeztek a riválisok. Az első zöld-lila mérkőzésre 1905. február 19-én a Népszigeten került sor, amit a Fradi 2-0-ra megnyert, majd 1917-ig a liláknak egyszer sem sikerült felülmúlni a nagy riválist. A szép hagyomá-nyokra visszatekintő derbiket eleinte Soroksáron, majd az Üllői úton rendez-ték, majd a ferencvárosi stadion átépítése idején, a Népstadionban a kettősrangadók során mérkőzött meg a két együttes. 1989 óta az Üllői úton és a Megyeri úton játsszák le a két csapat szurkolói és játékosai számára is az év mérkőzésének ítélt 90 percet. A lila-fehérek utoljára 1994-ben nyertek az Üllői úton, azóta 11 bajnokin 8 hazai siker született 3 döntetlen mellett.


Újpesten a fiatal Sándor György esete borzolja a kedélyeket, mivel a középpályás nem fogadta el a lilák újabb szerződési ajánlatát, mire a vezetők felmentették az edzések és mérkőzések látogatása alól. Erről és a Fradi elleni rangadóról Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője a következőket nyilatkozta: "Sajnálom Sándor György kiesését, hiszen tehetséges futballistáról van szó, ám mindenkinek meg kell értenie, hogy a klub jövőjére is gondolni kell. Úgy érzem szép jövő előtt áll ez a csapat, tehetséges labdarúgók alkotják a keretet, és az Üllői úton sem lépünk feltartott kézzel pályára. Győzelmünk esetén a dobogó is elérhető közelségbe kerülhet."

A lilák önbizalmát növelheti, hogy tavasszal a Debrecennel holtversenyben a legtöbb pontot szerezték - szám szerint tizenhatot - ráadásul idegenben is kifejezetten jól szerepelnek Szélesiék. A Fradi ellen az említett Sándoron kívül a betegeskedő Tamási és Rajczi hiányzik majd a vendégeknél. A vasárnapi rangadón egyébként a stadionban és azon kívül is rendőrök ügyelnek a biztonságra, az RTL Klub által közvetítendő találkozót pedig Bede Ferenc vezeti.

Bánki József