Vágólapra másolva!
Hazai közönség előtt, Wales labdarúgócsapata ellen vereséggel mutatkozott be Lothar Matthäus, a magyar válogatott német szövetségi kapitánya. Nemzeti csapatunk ugyanis hiába szerzett vezetést, végül 2-1-es vereséget szenvedett a legjobbjait nélkülöző brit gárdától. Tekintse meg a mérkőzés összefoglalóját az [origo]-n!

eredmény:
Magyarország - Wales 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc-stadion, 5000 néző
vezeti: Florian Meyer (német)
Magyarország: Babos - Komlósi (Dvéri, 89.), Stark, Pető Z. - Bodnár, Molnár B. (Böjte, 80.), Lisztes (Tóth B., 52.), Lőw (Bodor, 89.) - Gera - Kenesei (Szabics, a szünetben), Torghelle (Sebők J., 70.).
Wales: Jones (Coyne, a szünetben) - Gabbidon, Thatcher (Edwards, 54.), Page, Vaughan (Roberts, 66.) - Koumas, Savage, Melville, Robinson (Fletcher, 90.) - Earnshaw, Taylor.
gól: Kenesei (18.), illetve Koumas (20.), Earnshaw (82.)
sárga lap: Lisztes (34.), Torghelle (42.), Pető Z. (85.), Bodnár (92.), illetve Thatcher (33.), Vaughan (56.), Savage (85.)

Hetvenöt perccel a mérkőzés előtt a magyar labdarúgó-válogatott tagjai - Lothar Matthäus szövetségi kapitánnyal együtt - a január 25-én elhunyt Fehér Miklósra emlékeztek a Puskás Ferenc-stadionban, az MLSZ-emlékműnél. A találkozó is természetesen egyperces gyászszünettel kezdődött.

Lothar Matthäus az utolsó pillanatig titkolózott, végül meglepetésre Szabics helyett Keneseinek szavazott bizalmat a kezdőcsapatban.

Az első tíz percben egyértelműen látszott a magyar taktika, a robosztusabb védők mellett a két csatár, Torghelle és Kenesei gyorsaságát próbálta kihasználni az együttes, ám a pontatlan passzok miatt az ígéretes lehetőségek csak lehetőségek maradtak.

A 4. percben Pető indítását követően Torghelle a labdát kiválóan fedezve került helyzetbe, de Page szorításában gyatrán Jones kezeibe gurított. Négy perccel később Gera a tizenhatos bal csücskétől szánta el magát lövésre, Jones ezúttal szögletre mentett.

Főleg a bal oldalon Lőw és Gera volt elemében, s ami még dicséretes volt, a Matthäus által beígért szellemes támadójáték. A 13. percben Kenesei 25 méteres szabadrúgása veszélyesen csapódott a walesi kapu felé, végül centikkel a léc felett hagyta el a játékteret. A 18. percben Lisztes tört be a büntetőterületen belülre, ahol Gabbidon buktatta. A jogos büntetőt Kenesei a jobb alsó sarokba bombázta (1-0).

Két perc sem telt el, máris egyenlített a walesi csapat: Koumas 22 méteres szabadrúgása a bal kapufa belső éléről csapódott a hálóba (1-1). A 26. percben Thatcher próbálkozott, ám ő nem tudott túljárni Babos eszén.

A félidő közepére kiegyenlítődött a játék, a britek szabálytalanságokkal tördelték a játékot (Gera többet ült a földön, mint amennyit állt), a magyarok pedig kicsit belefáradva az első 20 percben diktált tempóba megelégedtek az 1-1-es félidei döntetlennel.

A második játékrészre Kenesei helyett Szabics érkezett, de Lisztes is mindössze hat percig szagolhatott bele a játékba, őt Tóth Balázs váltotta. A játék viszont mintha az öltözőben maradt volna, a pályán labdarúgás címszó alatt szabadrúgás-verseny alakult ki, negyedóra alatt egyedül az érdemelt említést, hogy Gera megpróbálkozott egy lövéssel, ám estében "eltörte" a labdát.

A 69. percig kellett várni arra, hogy végre láthassunk is valami szépet: Torghelle visszapasszát Gera futtából, kapásból bombázta a kapu fölé. A 79. percben Lőw hős lehetett volna, lövését a cserekapus Coyne védte. Két perccel később aztán Lőw kapitális bakiját követően Earnshaw gyalogolhatott a kapuig, s egy csel után Babos mellett megszerezte a vezetést (1-2).

A 88. percben Gera pazar mozdulattal, a levegőben úszva kínálta meg Coyne-t, ám a kapus a 16 méteres lövést bravúrral mentette szögletre.

Összességében a helyzeteit jobban kihasználó, rutinosabb walesi csapat megérdemelt győzelmet aratott, még akkor is, ha győztes gólja a magyar védelem (Lőw Zsolt) számlájára írható. A lefújást követően kishíján verekedés tört ki a pályán, több játékos is egymást hergelte. Az indulatok csak a biztonsági őrök megjelenését követően csillapodtak le.

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon csalódottak vagyunk az eredmény miatt. A futball azonban már csak ilyen, a hibákat megbüntetik az ellenfelek. Az együttes hozzáállása jó volt a 90 perc során, számos helyzetet is kialakítottunk. A jövőben elsősorban a támadójátékon kell javítanunk, s a védekezésbe való visszarendeződés sem megy még gördülékenyen. Az ellenfél jól játszott, kihasználta a lehetőségeit, s a mentalitásával is példát mutatott számunkra."