Vágólapra másolva!
A Birmingham City 0-1-ről fordítva 4-1-re verte a Leeds Unitedet a Premiership 30. fordulójának szombati játéknapján, így újabb lépéssel került közelebb a nemzetközi kupaszerepléshez, míg a Leeds egyre kilátástalanabb helyzetbe sodródik a kiesés elleni harcban. A Chelsea - Hasselbaink mesterhármasával - 5-2-re verte a Wolverhamptont.

Eddie Gray, a Leeds menedzsere megalkuvás nélküli küzdelmet, a szokottnál is lelkesebb csúszás-mászást ígért a Birmingham elleni összecsapáson, és nehéz helyzetben lévő csapata a találkozó elején meg is felelt az edző elvárásainak.

Már a második percben megszerezhette volna a vezetést a United, ekkor azonban Viduka kapáslövését még hárította Taylor kapus, egy perccel később azonban már tehetetlen volt a hazai hálóőr az ausztrál támadóval szemben, aki remekül ugrott ki a lesre játszó bekkek közül, egy remek csellel elfektette Taylort - két védőjével együtt -, majd a kapu közepébe gurított.

Fel sem ocsúdhatott Steve Bruce csapata a korai gól okozta sokkból, máris kis híján megduplázta előnyét az ezúttal sárga szerelésben pompázó vendégcsapat: Milner éles szögből a kapu elé lőtte a labdát, a hosszú saroknál üresen érkezett Viduka, azonban az üresen tátongó kapu helyett az oldalhálóba passzolta a labdát. Gray menedzser nem is akarta elhinni, hogy ki lehetett hagyni ekkora ziccert.

És ahogyan lenni szokott, a kihagyott helyzetet góllal büntette a City: egy jobb oldali beadást követően a rosszul kimozduló válogatott kapus, Paul Robinson, valamint a vendégvédők egymást akadályozták a felszabadításban, Hughes pedig köszönte szépen, és a kapuba paskolta a City egyenlítő találatát.

Ezt követően jobbára a mezőnyben gyűrték egymást a küzdő felek, mígnem a második félidő közepén két perc alatt lerendezték a meccset a Kékek: előbb a játékmester, Bryan Hughes szerezte meg csapata - és saját maga - második gólját, majd a Chelsea kölcsöncsatára, a finn válogatott Forssell talált be, végképp eldöntve ezzel minden vitás kérdést.

Igaz, hogy ekkor még bő húsz perc hátra volt a meccsből, azonban a Leedsben a mai napon nem volt érezhető az az erő, ami kétgólos hátrányból való felálláshoz szükséges. Nem is sikerült összeszedniük magukat a vendégeknek, kilenc perccel a lefújás előtt pedig megkapták a kegyelemdöfést: Halsey játékvezető szabálytalannak minősítette Caldwell szerelését a tizenhatoson belül - pedig a skót válogatott védő vétlen volt az esetnél -, a büntetőt pedig Forssell magabiztosan értékesítette.

Győzelmével a City továbbra is esélyes az európai kupaszereplést érő helyek - akár a BL-selejtezőt érő negyedik - valamelyikének megszerzésére, míg az Elland Roadon tizennégy év után ismét kezdhetnek megbarátkozni a másodosztály gondolatával.

Az utolsó 20 percben mutatott jó játékának köszönhetően a Chelsea 5-2-re nyert a vendég Wolverhampton Wanderers ellen: a hazaiak holland csatára, a csereként beállt Jimmy Floyd Hasselbaink 11 perc alatt klasszikus mesterhármast szerzett, ezzel ünnepelve 32. születésnapját.

Premiership, 30. forduló:
Birmingham City - Leeds United 4-1 (1-1)
gól:
Hughes (12., 67.), Forssell (69., 81., a másodikat 11-esből), illetve Viduka (3.)

Blackburn Rovers - Portsmouth 1-2 (1-1)
gól:
Tugay (37.), illetve Sheringham (17.), Ayegbeni (82.)

Charlton Athletic - Aston Villa 1-2 (1-1)
gól:
C. Cole (8.), illetve Vassell (24.), Samuel (54.)

Chelsea - Wolverhampton 5-2 (1-1)
gól:
Melchiot (4.), Lampard (70.), Hasselbaink (79., 87., 90.), illetve Camara (23.), Craddock (57.)

Everton - Middlesbrough 1-1 (0-0)
gól:
Radzinski (78.), illetve Job (83.)

Manchester City - Fulham 0-0

Southampton - Tottenham 1-0 (0-0)
gól:
Delap (64.).

Premiership-forduló az Arsenal-MU jegyében/sport/focivilag/20040326magyar.html?pIdx=2