Vágólapra másolva!
Kétszer a bajnokság, egyszer az FA-kupában már találkozott egymással az Arsenal és a Chelsea labdarúgócsapata, s miután minden mérkőzést az Ágyúsok nyertek 2-1-re, Arsene Wenger vezetőedző joggal bízik az újabb sikerben a szerdai BL-negyeddöntőben. Eddig egyszer fordult elő, hogy két angol együttes egymás ellen játsszon a legrangosabb kupában: 1978-ben a Nottingham Forest meglepetésre már az első fordulóban búcsúztatta a BEK-címvédő Liverpoolt.

Még soha sem fordult elő, hogy az Arsenal labdarúgócsapata bejusson a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, erre most talán mindennél nagyobb az esélye. Legalábbis a vezetőedző Arsene Wenger szerint, hiszen a londoni Ágyúsok ellenfele a városi vetélytárs Chelsea lesz.

"Olyan messzire szeretnénk jutni a Bajnokok Ligájában, ameddig csak lehet, így minden beleadunk a Chelsea ellen. Évek óta erre a lehetőségre vártunk, most hatalmas az esélyünk egy nagy eredmény elérésére. Szerencsére a fiúk is így vélik" - vélte Wenger.

"Tipikus angol derbi lesz, olyan, amilyeneken mindig is szerepeltem a Chelsea ellen. A Bajnokok Ligája sokat jelent számunkra, öt mérkőzésre vagyunk attól, hogy kezünkbe foghassuk a trófeát. De addig még hosszú az út, egyelőre a következő mérkőzésre kell koncentrálnunk" - nyilatkozta Thierry Henry.

A Chelsea-nél megzavarhatta a fejeket az edzőváltásról szóló sok hír, Claudio Ranieri vezetőedző éppen azon van, hogy játékosai figyelmét a mérkőzés felé fordítsa. "Hosszú ideje azt sulykolom, ne foglalkozzanak a külső körülményekkel. Fontos meccs áll előttünk, ahol csapatként kell gondolkodni, nem Ranieri és nem egy-egy játékos számít" - mondta az olasz szakvezető.

Szavazás
Forrás: EPAMár csak két angol csapat van a BL-ben, miután a Porto búcsúz-tatta a Manches-ter Unitedet a tizenhat kö-zött. Olvasóinktól azt kér-deztük: mi lesz Fergusonnal?

Közel 1500 voks érkezett, ezek 41 százaléka arra szavazott (értve tréfánkat), hogy Sir Alex még húsz évig gardírozza a Vörös Ördögöket. 32 százalék úgy gondolta, bajnokságot vagy FA-kupát nyer idén, míg a pesszimista 27 százalék a tréner menesztését várta.



Ami érdekesség, a két londoni csapat már háromszor mérkőzött egymással a szezon során, s mindháromszor 2-1-re az Arsenal nyert: október 18-i a Highburyben, február 21-én a Stamford Bridgen, míg február 15-én az FA-kupa 5. fordulójában Reyes duplája jelentette a piros-fehérek sikerét.

Az angol lapok már történelmileg is visszanyúltak a Bajnokcsapatok Európa Kupája múltjába, előhalászva egy 1978-79-es BEK-párharcot. Akkor az első fordulóban már előfordult, hogy két angol csapat egymással játsszon, a címvédő Liverpool ugyanis a Brian Clough edzette Nottingham Forest ellen lépett pályára.

Bob Paisley együttesét olyan klasszisok alkották, mint Graeme Souness, Alan Hansen vagy Kenny Dalglish, ráadásul egymás után kétszer is a kontinens legjobbjaként végeztek. Így nem kis meglepetést okozott, hogy a Forest az első mérkőzésen Garry Birtles és Colin Barrett találatával 2-0-ra nyert, majd a visszavágón Peter Shilton kivédte a Liverpool szemét, a gól nélküli döntetlen pedig a Nottingham továbbjutását eredményezte.

Chelsea (angol) - Arsenal (angol) 20.45 ó
vezeti: Mejuto Gonzalez (spanyol)
várható kezdőcsapatok:
Chelsea: Ambrosio - Gallas, Desailly vagy Huth, Terry, Bridge - Geremi, Makelele, Lampard, Duff - Mutu, Crespo.
Arsenal: Lehmann - Lauren, Toure, Campbell, Cole - Ljungberg, Vieira, Edu, Pires - Reyes, Henry.

[origo]