Vágólapra másolva!
Manapság nagyon sokat lehet hallani arról, hogy a jövő nagy futballpiaca Kínában van, és a sztárklubok egy része igyekszik is nyitni a kontinens felé. Egyelőre azonban a folyamatban a legmesszebb nem a Real Madrid vagy a Manchester United jutott, hanem az angol harmadik vonalban a kiesés ellen küzdő Stockport County, amely pár hónapja együttműködési szerződést kötött az egyik kínai klubbal.

A Real Madrid tavaly nyáron ázsiai körútat tartott, és a sztárokkal teletűzdelt együttes Kínában is pályára lépett; a Manchester United pedig saját ajándékboltokat és kávézókat nyitott a világ legnépesebb országában, sőt, januárban leigazolta a 18 esztendős kínai futballistát, Dong Fangzhuót, akit azonnal kölcsön is adtak a Vörös Ördögök belga fiókcsapatának, az RFC Antwerpnek.

A Premiershipben két kínai labdarúgó szerepel Li Tie (Everton) és Sun Jihai (Manchester City) személyében, vagyis az angol klubok már felismerték a lehetőséget, de egyikük sem ment el olyan messzire, mint a Stockport County.

A klub jelenleg a Division Two-ban, vagyis a harmadik vonalban szerepel, és ott is a kiesés ellen küzd, legismertebb játékosának pedig az egykori válogatott védő Carlton Palmer, illetve a Chelsea-ben nevelkedett kapus, Nicky Culkin számít.

Az egyesület vezetősége azonban hosszú távra tervez, szeretnék feljuttatni a csapatot a legjobbak közé, és ennek érdekében keresték a kapcsolatokat a kínai labdarúgással - szerintük ugyanis Kínában végtelen kereskedelmi lehetőségek találhatóak. Kétségtelen tény, hogy a 2002-es világbajnokságra való kijutás óta a sportág rendkívül népszerű az országban, de a Stockport kereskedelmi igazgatójának, Steve Bellisnek az optimizmusa így is túlzottnak tűnik egy kicsit.

"Szó sincsen róla, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb bevételt szeretnék generálni magunknak, mi hosszú távon gondolkozunk. Előbb szeretnénk bevezetni a Stockport nevét a köztudatban, mielőtt a mezeladásokra és szponzorokra gondolnánk" - jelentette ki Bellis.

Az angol egyesület már több mint egy éve kapcsolatban áll a Liaoning Tiger Star nevű egyesülettel, tavaly nyáron túrán szerepeltek Kínában, sportiskolát is nyitottak, és a két egyesület fiatal játékosai kipróbálhatták magukat a másik csapatban.

A Stockport bevételeinek közel egyharmada már az előző fél évben is Liaoningból származott, januárban azonban a kapcsolatok még szorosabbá váltak: a brit egyesület ugyanis 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Tiger Starsban.

A kínai csapathoz angol edző érkezett a Chelsea egykori menedzsere, John Hollins személyében, akinek vezérletével szeretnék feljuttatni a gárdát a legjobbak közé - mert a Tiger Stars jelenleg csak a harmadik vonalban vitézkedik, akárcsak a Stockport. Ambícióban tehát nincsen hiány.