Vágólapra másolva!
A Hannover '96-nál a 2002-es feljutás óta szinte mindig veszélyben forgott a szakvezető, Ralf Rangnick pozíciója, ám az edző és csapata a sorsdöntő mérkőzéseket rendre hozta, így az eredmények őt igazolták. Egészen mostanáig: azok után, hogy a téli szünetben a sportigazgató, Ricardo Moar elleni hatalmi harcból még ő került ki győztesen, az öt mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozat után felállították a kispadról.

Ralf Rangnick körül valahogy mindig forrt a levegő Hannoverben: a sváb szakembert sokan kritizálták az általa favorizált támadó futball miatt, ám az előző szezonban szövetségesre talált a spanyol sportigazgató, Ricardo Moar személyében, aki az idény közben olyan focistákat csábított a klubhoz, mint a román Gheorghe Popescu, a spanyol Jaíme vagy a brazil Vinicius. Vezérletükkel az együttes bennmaradt a legjobbak között, Rangnick pedig az elnök, Martin Kind állandó kritikája ellenére maradhatott a kispadon.

A nyáron tovább erősödött a gárda, legalábbis papíron: a gólkirály Thomas Christiansen, a cseh Jan Simák vagy Thomas Brdaric megszerzése remek húzásnak tűnt, és az első fordulókban a Hannover '96 szemet gyönyörködtetően, ráadásul eredményesen futballozott. Az egyik legfontosabb játékos, Simák azonban rövidesen kidőlt a sorból depressziója miatt, és nélküle nem ment az együttesnek: a téli szünetben már csak a 11. helyen állt a gárda.

Januárban így aztán megint nem a legjobb volt a hangulat a klub háza táján, és ennek nem is annyira a csapat szereplése volt az oka, hanem Rangnick kontraktusa. Moar ugyanis egy nyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy az edző szerződésében szerepel egy kivásárlási záradék, márpedig a szakvezető azt szerette volna, ha ez titokban marad - ezt követően viszont állítólag felvette a kapcsolatot a Hertha BSC-vel, amely éppen edzőt keresett.

A korábbi szövetségesek tehát egymás ellen fordultak: Rangnick szerint a sportigazgató nem hallgatta meg őt az új igazolások ügyében. Példaként Faysal el-Idrissi ügyét hozta fel: az 1. FC Saarbrücken focistájára a vezetőedző már októberben felhívta Moar figyelmét, aki azonban csak januárban vette fel a kapcsolatot a játékossal, amikor a labdarúgó már szerződést hosszabbított klubjánál.

A konfliktust végül (legalábbis látszólag) sikerült elsimítani, az elnök ugyanis mindkét szereplőt "raportra" rendelte, és ekkor úgy tűnt, hogy a hatalmi harcból Rangnick kerül ki győztesen: szerződéséből kivették a záradékot, és a felek úgy nyilatkoztak, hogy a tréner kitölti 2005-ig szóló kontraktusát. Sokan úgy vélték, hogy ez egyben Moar várható távozását jelenti, a zuhanyhíradó szerint Rangnick asszisztensét, a tavaly még aktívan futballozó Carsten Linkét szerette volna a sportigazgatói székben látni.

A téli átigazolásokat viszont még Moar intézte, és a spanyol sportvezető öt új futballistát is hozott a klubhoz. A hispán középpályás, Jaíme régi ismerős volt, hiszen az előző idény nagy részét is Hannoverben töltötte, de rajta kívül jött még a portugál Abel Xavier, a szerb Stanko Svitlica, az orosz Vlagyimir But és az amerikai Clint Mathis. Ugyanakkor távozókban sem volt hiány, leginkább a cseh Jirí Stajner kölcsönadása volt meglepő, őt a Sparta Prahához passzolták le. Ugyanakkor Rangnick fő kiszemeltjei közül (El-Idrissi, Tomislav Maric, Ingo Hertzsch) senkit sem sikerült megszerezni.

Ezzel együtt mindenki azt várta a csapattól, hogy ismét megindul felfelé a tabellán, és az első idei mérkőzést sikerült is megnyerni, köszönhetően elsősorban az új szerzeményeknek, akik közül Jaíme és Mathis is eredményes volt a Hamburger SV ellen. Ezt követően azonban már nem jöttek az eredmények, öt találkozóból csak a Bayer Leverkusen ellen sikerült pontot szerezni, a többit elveszítette a csapat.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az új igazolások közül egyedül Mathis jelent valódi erősítést, az amerikai támadó négy gólt is szerzett. Nem lehetett még túl sok panasz Jaímére és Svitlicára sem, But és Abel Xavier viszont nagy melléfogásnak bizonyult.

Mindez akár Rangnick malmára is hajthatta volna a vizet, elvégre a focistákat egytől egyig Moar vitte Hannoverbe, de a klub elnöke másként gondolta: már a Hertha BSC elleni hazai vereség után felvette a kapcsolatot más szakemberekkel, és miután a Borussia Mönchengladbachtól is kikapott a gárda, felállította a kispadról a szakvezetőt.

Az új tréner Ewald Lienen lett, akinek egy morálisan teljesen szétesett egyesületet kellene benntartania a legjobbak között - mert a kiesés veszélye immár reális a Hannover '96 számára. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Moar került ki győztesen a hatalmi harcból: a hírek szerint a nyáron ő is veheti a kalapját. A pozícióharcból tehát senki sem jött ki jól, de a legnagyobb vesztes maga a klub lehet.