Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság középmezőnye elképesztően szoros: a BL-indulást érő első négy hely sorsa ugyan eldőlni látszik, de az FC Barcelona mögött rendkívül tömör a mezőny, és még legalább hét gárdának van esélye a nemzetközi kupaszereplés kivívására. Ezen csapatok között van az Osasuna is, amelytől senki sem várt ilyen jó szereplést, és a pamplonaiak akár még előkelőbb helyen állhatnának, ha a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) következetes döntéseket hozna.

A CA Osasuna a 2001-es feljutás óta minden évben a kiesés ellen küzdött, de minden egyes alkalommal sikerült megőriznie élvonalbeli tagságát: az első két szezonban Miguel Ángel Lotina vezérletével maradt benn a gárda, a legutóbbi pontvadászatban pedig a mexikói Javier Aguirre tartotta a Primerában a csapatot. A közép-amerikai szakvezető a jelenlegi idény előtt meglehetősen optimistán azt nyilatkozta, hogy csapata ezúttal már nem a kiesés ellen harcol majd, hanem a középmezőny tagja lesz, de a pamplonai fanatikusok ezt hitték is meg nem is. Annál is inkább, mert a keret inkább gyengülni látszott, mint erősödni, bár túl nagy változás nem történt.

A tréner azonban nem a levegőbe beszélt, és ez már az első fordulókban meglátszott: a csapat öt forduló után úgy állt a negyedik helyen, hogy ellenfelei között volt a Valencia, a Barcelona, az Atlético Madrid és a Deportivo is. Ráadásul a gárda később sem esett vissza: decemberben, a 15. játéknap után még mindig a negyedik pozíciót foglalta el. Ekkor jött a Racing Santander elleni találkozó, amely gól nélküli döntetlent hozott, de mint kiderült, a mérkőzéssel kapcsolatban nem is ez volt a legfontosabb történés.

A santanderiek mestere, Lucas Alcaraz ugyanis nem akármilyen hibát követett el az összecsapáson: a 66. percben pályára küldte az uruguayi Mário Regueirót, ám ő már a negyedik EU-n kívüli labdarúgó volt csapatában az izraeli Yossi Benayoun és Omri Afek, valamint a brazil Anderson mellett. Alcaraz gyorsan kapcsolt, két perccel később lehozta Andersont, de a hibát már nem lehetett jóvátenni: a szabályok csak három EU-n kívüli focistát engedélyeznek.

Az Osasuna természetesen óvott, és joggal gondolhatta, hogy megkapja a három pontot, hiszen korábban ez volt a gyakorlat, azonban most nem így történt: a spanyol szövetség döntése alapján a pályán elért eredményt hagyták jóvá, ám a Racing Santandertől egy pontot levontak. A pamplonaiak hiába fellebbeztek a döntés ellen, az RFEF már nem változtatott rajta, pedig ez a hiányzó két pont bizony nagyon jól jönne a csapatnak, hiszen akkor 27 forduló után ugyanannyi pontja lenne, mint a hatodik Atlético Madridnak és az ötödik Athletic Bilbaónak.

A sors különös iróniája, hogy éppen az ellen az Osasuna ellen követtek el ilyen hibát, amelynek a legegzotikusabb a játékoskerete. Az El Sadar-stadionban ugyanis négy kontinens is képviselteti magát: akad afrikai futballista (a marokkói Mohamed al-Jagubi, a kameruni Pierre Achille Webó és az elefántcsontparti Ibrahima Bakayoko), óceániai játékos (az ausztrál John Aloisi), valamint dél-amerikai labdarúgó (az uruguayi Richárd Morales és Pablo García), ráadásul a szakvezető Közép-Amerikából érkezett. Az edzések Aguirre számára így aztán kisebb nyelvleckével érnek fel: a spanyol mellett gyakran a francia és az angol is előtérbe kerül.

A Santander elleni találkozó után egyébként a csapat teljesítménye kissé visszaesett, az azóta lejátszott 12 mérkőzésből mindössze egyet tudott megnyerni a gárda, és ez elsősorban a támadósor gyengélkedésének köszönhető. Az Osasuna utoljára decemberben, a 15. játéknapon volt képes egy gólnál többet szerezni egy meccsen, azóta vagy egyszer találnak be tagjai (azért ez a gyakoribb), vagy egyszer sem. Így aztán nem jött valami jól az elefántcsontparti csatár, Bakayoko sérülése, az egykori marseille-i támadó részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Hiányában Aloisira és Webóra maradt a gólszerzés feladata, és még a korábban szinte teljesen mellőzött Morales is játéklehetőséget kapott.

Aguirre legnagyobb szerencséjére a védelemmel nincsenek ilyen problémák: a hátsó alakzat remekül áll a lábán, a sérülések is elkerülték, így aztán az José Izquierdo, César Cruchaga, Josetxo, Antonio López kvartett majd mindegyik mérkőzésen a rendelkezésére állt. Nem csoda, hogy az Osasunánál kevesebb gólt csak a Valencia és a Deportivo kapott.