Vágólapra másolva!
Kialakult a legjobb nyolc mezőnye a labdarúgó Bajnokok Ligájában, miután a kedden továbbjutott Chelsea, Depor, Lyon, Porto kvartetthez szerdán csatlakozott az Arsenal, Monaco, Milan, Real négyes. A londoni Ágyúsok kettős győzelemmel búcsúztatták a Celta Vigót, a Monaco idegenben lőtt góllal múlta felül a Lokomotiv Moszkvát, a címvédő Milan - miután hét percig kiesésre állt - a San Siróban kiütötte a Sparta Prahát, a Real Madrid pedig összesítésben egy góllal bizonyult jobbnak a Bayern Münchennél.

Az Arsenal hamar döntésre akarta vinni a dolgot, az Ágyúsok már a 14. percben vezetést szereztek a Celta ellen. A gólszerző Henry volt, a francia támadó a holland Bergkamp pompás passzát váltotta gólra lapos, jobblábas lövéssel. Húsz perc múlva a parádés formában lévő gall csatár újra betalált: Ljungberg beadása után Cáceres először még felszabadított, de az üresen maradt Henry megszerezte a labdát, és Cavallero felett lazán a kapuba lőtt. Az Arsenal kettős győzelemmel, 5-2-s gólkülönbséggel búcsúztatta a spanyol bajnokságban szenvedő Celta Vigót.

A Real nem 0-0-ra játszott (az már továbbjutást ért volna a hazaiak számára), s mindezt a 32. percben be is bizonyította: Beckham bal oldali beadása megpattant Zé Robertón, majd az ötös bal sarkánál Salgado, "lefejelve" őrzőjét a másik oldalon érkező Zidane felé továbbított, a francia aranylabdás pedig a levegőben úszva, ballal, kapásból a kapuba vágta a labdát. A 94. percben kissé elszabadultak az indulatok, egy spanyol szabálytalanságot követően Raúlt nekilökték csapattársának, Gutinak: a Real középpályásának felszakadt a szemöldöke. A Bayern továbbjutása minden bizonnyal Münchenben "ment el", hiszen hazai pályán csak 1-1-es döntetlenre voltak képesek a bajorok, a királyi gárda viszont még Zidane szerdai gólja nélkül is nyolc közé került volna.

A Milannak a prágai 0-0 után mindenképpen gólt kellett szerezni a San Siróban, s erre egészen az első félidő hosszabbításáig várniuk kellett a címvédő drukkereinek: ekkor Cafú bal oldali beadását Inzaghi fejelte be Blazek kapujába. Aztán az 57. percben Zelenkát a fiatal Jun váltotta, s a cseh támadó pár pillanat múlva Michalík bal oldali beadását Dida kapujába vágta. Ezt követően hét percig továbbjutásra állt a Sparta, a 66. percben azonban Inzaghi Pancarót hozta játékba a bal oldali szögletzászló közelében, beadását pedig az ukrán gólzsák 8 méterről a hálóba fejelte.

Ezután helyre állt a "világ rendje", Sevcsenko a 79. minutumban megduplázta góljai számát: Kaká a saját térfeléről szöktette a cseh védelmet lefutó ukránt, aki a tizenhatos jobb oldaláról erős lökettel vette be a vendégkaput. A végül biztos hazai sikert az olasz válogatott Gattuso biztosította be, a középpályás szabadrúgása a szerencsétlenül labdába ért Johanáról került Blazek kapujába. A Milan a szívinfarktust hozta szurkolóira, de végül bebizonyította a tavalyi győztes, hogy a nehéz pillanatokban is képes a gólszerzésre, sőt a remek játékra is.

A Monacónak egyszerű dolga volt, a moszkvai 2-1-es vereség után egy 1-0-s sikerrel továbbjuthatott a francia csapat. Ezt az egy gólt horvát Dado Prso már a 19. percben megszerezhette volna, ám ekkor még hibázott a 29 esztendős csatár, majd három percre rá, Loszkov kiállítása után még emberelőnybe is kerültek a hazaiak.

A francia fölény végül a 60. minutumban góllá érett, Prso jóvátette hibáját, Benardi passza után a 29 esztendős horvát csatár ballal nagy gólt lőtt. Prsónak ez már a hatodik idei BL-gólja volt, s emlékezetes, hogy a támadó a 8-3-as Depor-verés alkalmával beállította Van Basten és Simone Inzaghi BL-rekordját az egy meccsen szerzett gólok számát illetően - mindhárman négyszer voltak eredményesek.

Érdekesség, hogy tavaly a BL legjobb nyolc csapata közt (sőt, még az elődöntőben is)három olasz csapat is volt, ezúttal viszont csak a címvédő Milan jutott be (hét percig még veszélyben is volt). Idén viszont a spanyolok, az angolok és a franciák remekelnek, hiszen mindhárom ország két-két (Depor, Real, illetve Chelsea, Arsenal, valamint Lyon, Monaco) csapattal képviselteti magát a közvetlen elitben. Egyetlen portugál csapat jutott be a negyeddöntőbe, az UEFA-kupa-győztes Porto kedden a nagy esélyesnek tartott Manchester Unitedet ejtette ki.

A negyeddöntők sorsolását pénteken tartják, az első mérkőzéseket március 23-24-én, a visszavágókat április 6-7-én rendezik.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Arsenal (angol) - Celta Vigo (spanyol) 2-0 (1-0)
London, 38 500 néző
vezette: Collina (olasz)
Arsenal: Lehmann - Lauren, Touré, Campbell, Ash. Cole - Ljungberg, Vieira, Edu (Gilberto Silva, 70.), Pires (Reyes, 70.) - Bergkamp (Kanu, 77.), Henry
Celta Vigo: Cavallero - Velasco, Sergio, Cáceres, Silvinho (Contreras, 21.) - Luccin (Jesuli, 29.), Borja, José Ignacio, Gustavo López (Vagner, 70.) - Mosztovoj - Pinilla
gól: Henry (14., 34.)
piros lap: Contreras (74., Celta)
tj: az Arsenal, 5-2-vel.

Real Madrid (spanyol) - Bayern München (német) 1-0 (1-0)
Madrid, 74 774 néző
vezette: Meier (svájci)
Real Madrid: Casillas - Míchel Salgado, Helguera, Mejía, Raúl Bravo - Beckham, Guti (Borja, 96.) - Figo, Zidane, Solari (Cambiasso, 92.) - Raúl
Bayern: Kahn - Sagnol (Salihamidzic, 67.), Kuffour, R. Kovac, Lizarazu - Hargreaves (Schweinsteiger, 46.), Demichelis, Ballack, Zé Roberto - Pizarro (Santa Cruz, 68.), Makaay
gól: Zidane (32.)
tj: a Real, 2-1-gyel.

AC Milan (olasz) -Sparta Praha (cseh) 4-1 (1-0)
Milánó, 64 050 néző
vezette: Merk (német)
Milan: Dida - Cafú (Costacurta, 88.), Nesta, Pancaro, Maldini - Ambrosini, Pirlo, Kaká, Gattuso - F. Inzaghi (Tomasson, 76.), Sevcsenko (Rui Costa, 86.)
Sparta: Blazek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Poborsky, Kovác, Zelenka (Jun, 57.), Sivok, Michalík (V. Gluscsevics, 71.) - Stajner (Poledica, 88.)
gól: Inzaghi (47.), Sevcsenko (66., 79.), Gattuso (85.), illetve Jun (59.)
tj:
a Milan, 4-1-gyel.

AS Monaco (francia) - Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-0 (0-0)
Monaco, 19 000 néző
vezette: Cortez Batista (portugál)
Monaco: Roma - Ibarra, Rodriguez, Givet, Evra - Prso (Plasil, 90.), Bernardi, Zikosz, Rothen - Adebayor (E. Cissé, 77.), Morientes
Lokomotiv: Sz. I. Ovcsinnyikov - Jevszejev, Pasinyin, Szennyikov (Gurenko, 65.), Nyizsegorodov - Aszatiani, Maminov - Izmajlov, Loszkov, Obiorah - Asvetia (Parks, 67.)
gól: Prso (60.)
piros lap: Loszkov (22., Lokomotiv)
tj: a Monaco,
2-2-vel, idegenben lőtt góllal.