Vágólapra másolva!
Tisztességgel helytállt, de a szinte teljesen veszélytelen támadójáték miatt a Debrecennek nem volt túl sok esélye a továbbjutásra a Bajnokok Ligájából érkezett belga FC Bruges ellen az UEFA-kupa harmadik fordulójában. Szentes Lázár, a hajdúságiak szakvezető úgy véli, rengeteg tapasztalatot gyűjtött a gárda, míg az együttes védője, Éger László a Sándor Tamás buktatásánál elmaradt büntető miatt bosszankodik. Utóbbi játékos szerint mindent megtettek a sikerért, de ez kevés volt, Dombi Tibor meg úgy nyilatkozott: a belgák nem engedték, hogy támadjon a Loki.

Ritkaság, hogy egy rendkívül szoros kiesést olyan méltósággal viseljenek el az érintettek, mint tették azt a hazaiak szerda este Debrecenben az FC Bruges továbbjutása után. Pedig a 89. percben a spanyol Dauden Ibanez játékvezető Sándor Tamás buktatása után jogosnak tűnő 11-estől fosztotta meg a Lokit, mégsem háborogtak a szurkolók és a játékosok sem. Legalábbis nem olyan vad indulattal, amelyet mostanság megszokhattunk a futballpályán. A DVSC továbbjutása egyébiránt történelmi tett lett volna, elvégre ilyen messzire a hajdúsági egyesület még sohasem jutott a nemzetközi porondon sem. Szerdán aztán végállomáshoz ért a Szentes-csapat, ám szégyenkezésre semmi ok, sőt...

Már régóta nem volt arra példa, hogy jegyüzérek "lépjenek működésbe" magyar futballcsapat mérkőzése miatt, márpedig Debrecenben ez esett meg, igaz, gyorsan kiszúrták a "simliseket", akik közül sokan elsomfordáltak, akiket viszont elkaptak, azokat átadták a rendőrségnek. Ugyanakkor jobban jártak, mintha a jegy nélkül maradt dühös drukkerek karjaiba kerültek volna. Természetesen telt ház várta a csapatokat, még a lépcsőkön sem maradt talpalatnyi hely sem, no meg számos illusztris vendég tette tiszteletét a mérkőzésen.

Egyébként gyönyörű látványt nyújtott a piros-fehér zászlóerdőbe burkolózott lelátó képe, vagyis az atmoszférára nem lehetett panasz. A debreceniek küzdőszellemére sem, igaz, a lefújást követően az egyik szurkoló joggal jegyezte meg: óriási tizenegyest nem adott meg nekünk a játékvezető, de ne felejtsük el azt sem, egyszer lőttünk kapura, amivel nehéz továbbjutni.

Hasonlóan reálisan nyilatkoztak a hazai játékosok, valamint Szentes Lázár vezetőedző is. "Nem ronthattunk neki a belgáknak, mert abban az esetben még gyorsabban eldőlt volna a továbbjutás ellenfelünk javára" - kezdte a DVSC szakvezetője. "Sajnos el kell fogadnunk azt a kritikát, hogy a két meccsen egyetlen gólt sem lőttünk, ez által nem is álmodozhattunk a sikerről. Természetesen hiányérzetem van, de úgy gondolom, a legtöbbet hoztuk ki magunkból. Összességében azonban rengeteget tapasztalatot szerezhettünk ezen a két fellépésen, amiben bizony ritkán lehet részünk idehaza."

A játékosok sem kerestek kifogást a kiesésben, a mezőny legjobbjának bizonyult Sándor Tamás például ezt mondta az öltözőfolyosón. "Az első félidőben még úgy éreztem a pályán, hogy lehet esélyünk a továbbjutásra, ám később rengeteg energiánkat felemésztette az állandó koncentrálás, hiszen vigyáznunk kellett, nehogy gólt kapjunk, mert azzal eleve kilátástalan helyzetbe kerültünk volna. Mindent megtettünk a sikerért, ennyire tellett, úgy érzem, szégyenkezésre semmi okunk, a közönségünknek pedig köszönjük a szenzációs biztatást."

"Nagyon csalódott vagyok. Úgy érzem, hogy mindenki megtett mindent, amit lehetett, de ez ma csak ennyire volt elég. A büntető jogos lett volna, de mint tudjuk, az a 11-es, amit a bíró megad" - mondta az MTI-nek Éger László, aki a belgiumi mérkőzést és a visszavágót is végigjátszotta, pedig a február 1-jén, a teremtorna döntőjében elszenvedett járomcsonttörése után rajta kívül senki nem bízott abban, hogy ilyen gyorsan felépül.

Dombi Tibor sem hazudtolta meg önmagát, amikor szokott őszinteségével kijelentette: "Támadtunk volna mi, de nem tudtunk, mert a belgák nem engedték. Valóban jogos büntetőt nem ítélt a javunkra a játékvezető, de lássuk be, a belgáknak meg az első meccsen nem fújtak be egy tizenegyest, így összességében azt kell mondanunk, megérdemelten jutott tovább a Bruges. Mindentől függetlenül azt hiszem, csalódást nem okoztunk, a szurkolótáborunkra pedig ismét büszkék lehettünk."

Bánki József