Vágólapra másolva!
Hétfőn délután eldőlt: Kovács Zoltán novemberig a kínai Senzen együttesében futballozik. Az Újpest házi gólkirálya nehezen szánta rá magát a hosszú útra, ám az anyagiak és azon egyszerű tény, miszerint az érte kapott pénzen szeretett klubján is segíthet, megkönnyítette a csatár döntését.

- Jól sejtem, hogy nem könnyen szánta rá magát a kínai kalandra? - kérdeztük Kovács Zoltánt.
- Jól bizony. Ugyanakkor manapság a magyar futballisták nemigen válogathatnak az ajánlatok között, ráadásul nekem és az Újpestnek is megéri anyagilag az üzlet, ezért végül elfogadtam a kínaiak invitálását, majd hétfőn alá is írtam a szerződést. Valóban nehéz szívvel hoztam meg a döntésemet, ám jó érzés tudni, hogy nem csak a gólommal, hanem most a távozásommal is segíthettem az Újpestnek.

- A családdal együtt utazik a távoli országba?
- Igen, mivel nélkülük nem is tudom, miként bírnám ki novemberig. Egyébként éppen most intézzük a fiam útlevelét, mivel egy hét múlva útra kelünk, március tizedikén új klubomnál kell jelentkeznem.

- Mit tud leendő csapatáról?
- Az elmúlt szezonban negyedik helyen végzett a Senzen, amely gazdag klubnak számít arrafelé, ami nem csoda, hiszen a város szinte összeépült Hongkonggal, utóbbihoz hasonló gazdasággal és életszínvonallal. Mindenesetre a fél éve már Kínában játszó Kenesei Krisztiánt kifaggattam az ottani mindennapokról, márpedig ő elmondta, kemény, európai ember számára kissé szokatlan körülmények várnak ránk, a futballt azonban imádják arrafelé, és a játékosokat is alaposan megbecsülik. Azért a kínai labdarúgás fejlődéséről mindent elárul, hogy folyamatosan egyre több külföldi edzőt és játékost alkalmaznak, a japán modellt követve ugyanis minél előbb kiemelkedő eredményeket szeretnének elérni. A szokatlan életritmust azért nyilván segíti gyorsabban megszokni, hogy saját sofőrt és tolmácsot biztosít számomra az egyesület.

- Nem tart attól, hogy mivel nem lesz annyira szem előtt, a válogatottságát is bizonytalanná teszi a távolság?
- Remélem, nem, legalábbis éppen Kenesei esete bizonyítja, nem kizáró ok a kínai szerepvállalás a válogatottságot illetően. Gyerekkori álmom volt a nemzeti tizenegyben való szereplés, arról nem is beszélve, hogy amennyiben a kapitány hív, remek érzés lesz hazalátogatni a családdal is.

- Tervezi-e a visszatérését?
- Magyarországon csakis Újpesten játszanék, s a terveim szerint november 30-a, azaz szerződésem lejárta után újra lila-fehérbe öltözök. Addig még tényleg sok idő telik el, remélem azonban, idehaza nem felejtenek el, amiért Kínában szerzett góljaimmal szeretnék a legtöbbet tenni. Persze úgysem bírom ki, s telefonon, valamint az internet segítségével tartani fogom a kapcsolatot a családtagjaimmal és az újpesti szurkolókkal is. Végezetül nem hallgathatom el, mennyire jólesett, amikor jelezték nekem Újpesten, hogy visszatérésemig úgymond visszavonultatják a mezemet, egy másik szerelésemet pedig jótékonysági célra elárverezik. Talán érthető, hogy ezektől a gesztusoktól elérzékenyültem.

A kínai klub és az Újpest illetékesei már a válogatott ciprusi tornája előtt megállapodtak a magyar csatár távozásáról, s már csak Kovács Zoltán beleegyezésére volt szükség, ami hétfőn megtörtént, s információnk szerint a lila-fehér egylet több mint ötvenmillió forintot kapott a tranzakcióért.

Bánki József