Vágólapra másolva!
José Antonio Reyes, a Sevilla 20 éves szélső-középpályása öt évre az Arsenal csapatához szerződött. A spanyol, egyben az európai labdarúgás egyik legnagyobb ígérete a Marca információja szerint 35 millió euróért (13 milliárd forint) hagyja ott Andalúzia fővárosát, és távozik az angol fővárosba. A tranzakció azonban a valóságban ennél bonyolultabb, de a lényeg az, hogy irdatlan összeg cserél gazdát.

Az ügyletet kedden ütötték nyélbe, és Reyes már aznap este el is repült Londonba, ahol egyelőre szüleivel együtt fog lakni egy bérelt házban. A szerződés a 2003-2004-es idény második felében lép érvénybe, és további négy szezonra szól.

A muchodeporte.com értesülése szerint valamivel kevesebb pénzről van szó. Az Arsenal 15 millió eurót mindenképpen kifizet a Sevillának, s további évi 2,5-2,5 milliót, amennyiben az adott idényben legalább 25 meccsen (bajnoki, kupa- és BL-mérkőzések) pályára lép a játékos. Ez optimális esetben plusz 12,5 millió. (A szezononkénti 25 mérkőzés kumulatív, azaz ha az egyik évadban például csak 22-szer játszik, de a másikban 30-szor, akkor átlagot vonnak, és mindkét szezonra megkapja a 2,5 milliót a klub.) További prémium jár a Sevillának abban az esetben, ha az adott évben az Arsenal megnyeri a Bajnokok Ligáját: ez 2 millió eurót jelent, feltéve, ha Reyes a BL-meccsek legalább 75 százalékán pályára lép.

Vegyük az optimumot, vagyis, hogy az Ágyúsok az elkövetkező öt évben mindig elhódítják a trófeát: ekkor a Sevillát megillető prémium 10 millió euró, az alap 15 millió, valamint a szezononkénti 2,5 millió összesen 37,5 millió eurót tesz ki.

"Spanyolország legjobb csapatából Anglia legjobb csapatához igazolok" - jelentette ki az utrerai születésű Reyes. José María del Nido, a Sevilla elnöke nem közölte hivatalosan az átigazolási összeget, csak annyit mondott: "Reyes vételára mellett Beckhamé és Makaayé is eltörpül..."

Reyes fizetése az Arsenal csapatában évi 3 millió euró lesz.

Ch. Gáll András