Vágólapra másolva!
Fehér Miklós, a Benfica 25-szörös válogatott magyar csatára a Guimaraes elleni idegenbeli portugál bajnoki labdarúgó-mérkőzés hosszabbításában váratlanul összeesett, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. A hétfői, négy és fél órás boncolás során nem sikerült meghatározni, pontosan mi okozta a futballista halálát.

A tragédia képekben

Nem tudtak segíteni az orvosok Fehér Miklóson, a Benfica 25-szörös válogatott magyar csatárán, akit edzője, José Antonio Camacho a 60. percben cserélt be, és nem sokkal később rosszul lett. A 24 éves támadó összerogyott, a pályán elsősegélyben részesítették, majd a városi kórházba szállították.

Balla János, Magyarország lisszaboni nagykövete a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy Fehérnek már a pályán megállt a szíve, ekkor még az orvosok sikeresen újraélesztették. A mentőautóban ez újra sikerült nekik, de a harmadik szívleállás, már a kórházban, végzetesnek bizonyult.

Fehér a ráadásban kapott egy sárga lapot, majd mosolyogva tett két lépést, aztán lehajolt, megfogta két térdét, s összerogyott. Csapattársai azonnal odarohantak hozzá, s egyikük tartotta a fejét, nehogy Fehér lenyelje a nyelvét. A csapatorvosok újraélesztéssel próbálkoztak. Eközben - mint az a televíziós közvetítésből kiderült - a két együttes játékosai és a szurkolók is döbbenten, könnyeikkel küszködve figyelték az eseményeket. Többen térdre rogytak, s imádkozni kezdtek. Camacho futballistáival együtt zokogott. A játékvezető azonnal lefújta a mérkőzést, amelyet így Fehér csapata Fernando Aguiar góljával 1-0-ra megnyert, a gólpasszt a magyar csatár adta.

A hétfői, négy és fél órás boncolás során nem sikerült meghatározni, pontosan mi okozta a futballista halálát. Az AFP francia hírügynökség a portugál legfőbb ügyész tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy az orvosok semmilyen sérülésnek, károsodásnak nem találták nyomát. A végleges diagnózis várhatóan a szövettani vizsgálatok eredményének ismeretében születik majd meg. A Benfica szurkolói a klub stadionjában kialakított ravatalnál vehetnek búcsút a vasárnap esti bajnoki mérkőzés hosszabbításában elhunyt futballistától.

A Benfica elhalasztja a következő mérkőzését, amelyre vasárnap kerülne sor. Az Académica Coimbra elleni bajnoki találkozót várhatóan február 10-én pótolják majd be. Az egyesület szimpatizánsai kezdeményezték, hogy vonultassák vissza a 25-szörös válogatott csatár 29-es mezszámát.

Hasonló eset tavaly június 26-án rázta meg a sportvilágot, akkor a Konföderációs-kupán Marc-Vivien Foe kameruni játékos vesztette életét a pályán. Dárdai Pál, a Hertha BSC válogatott középpályásának öccse, Balázs szintén a pályán hunyt el, 2002. július 20-án, egy felkészülési tornán. A Barcs futballistájának a szíve nem bírta a terhelést.