Vágólapra másolva!
A 2004-es esztendő első kontinensviadalát az idén esedékes három közül Afrikában, Tunéziában rendezik meg, a fekete kontinens legjobbjai hagyományosan az év elején mérkőznek meg egymással. Az idei torna abból a szempontból mindenképpen különleges lesz, hogy most láthatjuk először a FIFA tavaly hozott döntésének hatását, amely szerint egy adott focista felnőttként akár más nemzeti tizenegyben is játszhat, mint amelyikben korábban korosztályos válogatottként szerepelt.

A korábbi szabályok értelmében, ha egy labdarúgó bármilyen korosztályos válogatottban pályára lépett egy adott ország színeiben, akkor a későbbiekben már csak azt a nemzetet képviselhette. Mindez elsősorban az afrikai országokat sújtotta, hiszen a fekete kontinensről származó labdarúgók gyakran nagyon fiatalon szerződtek Európába, és kettős állampolgárként általában második hazájuk nemzeti csapatában szerepeltek már tizenévesen - később pedig, ha esélytelenek is voltak a nagyválogatottságra, már nem szerepelhettek szülőföldjük nemzeti együttesében.

Ezen változtatott a FIFA tavaly októberben hozott döntése, amelynek értelmében amennyiben egy focista kettős állampolgársággal rendelkezik, akkor 21 éves kora előtt "megváltoztathatja" nemzetiségét, azaz játszhat egy másik ország válogatottjában, mint amelyikben korosztályos válogatottként szerepelt.

Az afrikai országok pedig kapva kaptak az alkalmon, így a kontinensbajnokságon hét olyan labdarúgó is szerepelhet, aki a francia korosztályos válogatottban játszott, de későbbiekben a nagyválogatottba nem került be, és afrikai származását kihasználva most egy másik együttesben akar szerepelni.

A legelső ilyen focista az "algériai" Antar Jahia volt, aki Franciaországban látta meg a napvilágot, és egykoron szerepelt az U18-as gall együttesben, ám most mégis inkább az észak-afrikai ország mellett döntött. Példáját a belga Excelsior Mouscronban futballozó Szamir Belufa, illetve az AC Ajaccióban szereplő Nader Uadah (nem kis problémát okozva ezzel a magyar újságíróknak, hiszen a nemzetiség megváltozásával nevük helyesírása is más lett). Mali a Tottenham Hotspur támadóját, Frédéric Kanoutét, illetve a Valencia CF középpályását, Lamine Sissokót "honosította", a szenegáliak pedig Lamine Sakhóra csaptak le.