Vágólapra másolva!
Miután kihirdették Lothar Matthäus szakmai stábját, kiderült, hogy Magyar Zoltán technikai vezető is tovább folytathatja munkáját az MLSZ-ben, ahol immáron 12 éve tevékenykedik. A sportvezető az egyetlen, aki megtarthatta posztját a Gellei Imre exkapitány körül tevékenykedők közül.

- Számított arra, hogy továbbra is ön marad a válogatott technikai vezetője? - kérdeztük Magyar Zoltánt.
- Nem beszéltem erről sem dr. Bozóky Imre MLSZ elnökkel, sem Berzi Sándor főtitkárral, mindenesetre a bizalom jeleként fogom fel, hogy továbbra is számítanak rám a szövetségben. A visszajelzések alapján úgy érzem, az újságírók és a játékosok is értékelik az erőfeszítéseinket, minthogy igyekszünk lépést tartani a nemzetközi futballvilággal. Egyébként nem lobbiztam a maradásom érdekében, számomra ugyanis az MLSZ-ben való szerepvállalás nem egzisztenciális kérdés, viszont jó érzés, hogy már tizenkettedik éve a szövetségben dolgozom. Előtte az utánpótlás-válogatottnál tevékenykedtem, s bizony huszonöt éve, hogy 1978-ban a Ferencvárosnál bemutatkoztam sportvezetőként, amit a mai napig nem bántam meg.

- Találkozásukkor milyen benyomást szerzett Lothar Matthäusról?
- Minden mozdulatán érződik, hogy klasszis labdarúgó volt, vagyis jó értelemben véve akarnok típus, szuggesztív alkat. Bízom abban, hogy személyén keresztül eleve nagyobb figyelmet kap a magyar futball, s nyilván puszta megjelenésével komolyabb publicitást is kaphat a válogatott. Ha pedig jönnek az eredmények, amiben a magam részéről nagyon reménykedem, végre jó irányba fordulhat a sportág, és idehaza is pozitívabb lesz a labdarúgás megítélése.

- A válogatott nyárig tartó programjáról tud már biztosat mondani?
- Annyit igen, hogy a ciprusi tornán három mérkőzésen lépünk pályára. Ami biztos, hogy Örményország ellen kezdünk. Aztán március 31-én a legutóbbi Eb-selejtezőkön nagyszerűen szerepelt Wales együttesét fogadjuk, minden bizonnyal a Puskás Ferenc-stadionban, április 26-án pedig Japán ellen a megszépült zalaegerszegi arénában mérkőzünk meg, míg június 6-án Németország vendégei leszünk Kaiserslauternben. Utóbbi fellépés nyilván Lothar Matthäus és a Bundesligában szereplő labdarúgóink miatt is pikánsnak ígérkezik. Elképzelhető még két mérkőzésünk, például április végén és június elején, a leendő ellenfelekkel azonban még folynak a tárgyalások. Persze a program kialakítását nagyban befolyásolja, miként alakul a jövő heti máltai programegyezetés a 2006-os világbajnoki selejtezők ügyében.

Bánki József