Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur 1950 óta csak egyetlen alkalommal esett ki a legjobbak közül, még 1977-ben, és akkor is rögtön kiharcolta a visszakerülést az élvonalba. A klub az elmúlt években rendre a középmezőnyben szerepelt, a szurkolók és a vezetőség azonban már régóta többre vágynak, ám jelenleg úgy tűnik, hogy a mostani idény végén már akkor is elégedettek lesznek, ha a csapat bennmarad a Premiershipben.

A Tottenham Hotspurnél már az elmúlt években is érezni lehetett, hogy valami nagyon nincsen rendben, hiszen a nagy múltú klub sehogyan sem tudott kilépni a középszerűségből. A Sarkantyúsok az elmúlt tíz esztendőben mindössze egyetlen trófeát nyertek, 1999-ben a ligakupát hódították el, de a sikert elért edzőt, George Grahamet ennek ellenére is menesztették, hogy az egykori nagy közönségkedvenc, Glenn Hoddle kerülhessen a kispadra.

Hoddle minden támogatást megkapott a Spursnél, de neki sem sikerült javítani az együttes helyzetén, sőt, a csapat a jelenlegi pontvadászatot katasztrofálisan kezdte (annak ellenére, hogy a szakember a nyáron kénye-kedve szerint alakíthatta a játékoskeretet, és a klub összesen 12 millió fontot költött új focistákra): hat forduló alatt a gárda csupán négy pontot gyűjtött össze, és ezt még ő sem engedhette meg magának. Az egykori szövetségi kapitányt szeptember végén menesztették a White Hart Lane-ről.

A kispadra ideiglenes jelleggel a sportigazgató, David Pleat került, aki a múltban már többször is irányította a csapatot, és úgy tűnt, hogy vezérletével a társulat kilábalhat a slamasztikából. Az edzőcsere után a Tottenham négy mérkőzésen keresztül veretlen maradt, nyolc pontot gyűjtött, és a kiesési zónából a középmezőnybe lépett előre.

Így aztán az elnökség érthető módon úgy határozott, hogy Pleat, illetve asszisztense, Craig Hughton (aki szintén a Spurs egyik legendájának számít, 1979 és 1990 között 398 találkozón szerepelt a londoniaknál) nemcsak ideiglenes megoldás lesz, hanem a bajnokság végéig ők irányíthatják az egyesületet. A jelek valóban biztatóak voltak: miközben a csapat helye stabilizálódni látszott a középmezőnyben, Pleat bátran nyúlt a klub tehetséges ifjoncaihoz.

Erre szükség is volt, mert a sérüléseket illetően az egyesület nem volt valami szerencsés. A német védő, Christian Ziege alig kezdte meg az edzéseket tíz hónapos kihagyása után, az első foglalkozáson ismét kidőlt a sorból, és Pleat egyelőre egyetlenegyszer sem vethette be a korábban kulcsembernek számító Jamie Redknappet és Goran Bunjevcevicet, de menet közben a házi gólkirály Frédéric Kanouté is hiányzott pár találkozóról.

Ennek ellenére legalább a hazai fellépésein jól teljesített a gárda, és amikor a Wolverhampton Wandererst 5-2-re verte, a szurkolók kezdtek megnyugodni. Örömük azonban korai volt, mert ezt követően a Spurs sorozatban négy mérkőzésen szenvedett vereséget, ráadásul csupán egy gólt szerzett, és ennek eredményeképpen ismét a kiesőjelöltek közé csúszott vissza.

Mindez nem volt elég megoldandó probléma, kiderült, hogy a házi gólkirály Kanoutéra az év első felében valószínűleg hosszabb ideig nem számíthat a klub, mivel a futballista elfogadta a mali szövetség invitálását, és részt kíván venni az Afrika-kupán. A csatár esete felettébb érdekes: valóban mali származású, ám Franciaországban nőtt fel, és több alkalommal játszott is a gall utánpótlás-válogatottban.

A FIFA új rendelkezése értelmében azonban ma már ez sem kizáró ok ahhoz, hogy valaki válogatottat váltson, és a támadó úgy érezte, az afrikai ország színeiben nagyobb esélye van arra, hogy világversenyen szerepeljen. A klub vezetői ugyan próbálták győzködni, majd fenyegetni a focistát, de ennek nem volt eredménye, így jelenleg nagyon valószínűnek tűnik, hogy Kanouté január végén, illetve február elején nem áll majd Pleat rendelkezésére.

A Spurs egyébként az új igazolásokban látja a menekülés útját: az elnökség még decemberben nyilvánosságra hozta, hogy részvénykibocsátással próbál újabb fontmilliókat szerezni új játékosok vásárlására. A Tottenham 60 ezer részvényt bocsátott ki, egyenként 250 fontos áron, vagyis 15 milliós bevételre számítanak a klubnál, amivel már valóban érdemes megjelenni a téli játékospiacon.

Az első új szerzemény már meg is érkezett a másodosztályú Sheffield Wednesday középpályása, Michael Brown személyében, akinek vételára közel 700 ezer euró volt, és a klubot napról napra más focistákkal hozzák kapcsolatba. Az ugyancsak második ligás Nottingham Forest máris visszautasította a Spurs első, közel 2,5 millió fontos ajánlatát a fiatal támadó középpályásért, Andy Reidért, de szóba került még a francia RC Lens támadója, Daniel Moreira, valamint a görög Olympiakosz szerb középpályása, Predrag Djordjevics is, és a brazil Diego Ribas (Santos FC) leigazolásáról sem tettek le a White Hart Lane-en. A londoniak tehát szinte biztosan igazolnak még egy-két új labdarúgót, de hogy ez elég lehet-e a bennmaradáshoz, csak májusban derül ki.