Vágólapra másolva!
Idén Ázsia volt a leggyorsabb a kontinensek közül, legalábbis abból a szempontból, hogy itt választották meg leggyorsabban a 2003-as esztendő legjobb játékosát. A díjat a Hamburgban légióskodó iráni szélső, Mehdi Mahdavikia nyerte el, megelőzve két, Európában kevésbé előtérben lévő focistát, a thaiföldi Therdsak Chaimant és az üzbég Makszim Sackihot.

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) még novemberben nyilvánosságra hozta, hogy melyik három futballista kaphatja meg az év játékosának járó trófeát, és sokak számára már ekkor biztosnak tűnt, hogy Mahdavikia lesz a befutó, hiszen a jelöltek közül egyedül ő szerepelt valamelyik erős európai bajnokságban, és ez valóban elég is volt a győzelemhez.

Chaiman elsősorban az Ázsiai Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítménye alapján került a dobogóra: az első ízben megrendezésre került tornán őt választották meg a sorozat legértékesebb focistájának, és valóban elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a thaiföldi BEC Tero Sasana nagy meglepetésre bejutott a fináléba - igaz, ott vereséget szenvedett az egyesült arab emírségekbeli Al-Aintól.

A másik dobogós, Sachkih is a klubjában mutatott játéknak köszönhette, hogy ott volt a jelöltek között: a Dinamo Kijev színeiben a 2002-2003-as bajnokságban aranyérmet szerzett, ráadásul 22 találattal gólkirályi címet szerzett (arról nem is beszélve, hogy adott 11 gólpasszt is), a Bajnokok Ligájában pedig összel kétszer volt eredményes.

Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy megnyerje az év legjobb ázsiai játékosának járó díjat, az ugyanis Mahdavikiáé lett. Az iráni középpályás leginkább az előző szezonban nyújtott kiemelkedő teljesítményt a HSV színeiben, amikor is ő adta a legtöbb gólpasszt a Bundesligában, és a hamburgi klub drukkerei őt választották meg az idény legjobbjának. Ennek köszönhetően több európai élklub is bejelentkezett érte, ám egyelőre maradt a hamburgiaknál, igaz, az ősszel nem ment neki olyan jól a játék, mint az év első felében.

Így is adott négy gólpaszt, és szerzett egy találatot, de ami a díj szempontjából még fontosabb, közel kétéves kihagyás után visszatért az iráni válogatottba, és az újonnan kiírt AFC/OFC Challenge-kupán (amelyen Ázsia és Óceánia bajnoka csap össze) három gólpasszal segítette együttesét 3-0-s győzelemhez.

Mahdavikia egyébként nem először kap kitüntetést az AFC-től: 1997-ben őt választották meg az év legjobb fiatal játékosának a kontinensen, és övé volt az év legszebb gólja is. Személyében a harmadik iráni labdarúgó lett Ázsia legjobbja: 1996-ban Kodadad Azizi, 1999-ben pedig Ali Daei kapta meg a trófeát.

Természetesen idén is több díjat osztottak ki, amelyek közül a második legfontosabb talán az év legjobb fiatal focistájának járó trófea volt, ezt a japán Okubo Josito kapta meg. A 21 esztendős csatár a J-League-ben a Cerezo Osaka színeiben 2003-ban összesen 16 gólt ért el (egyenletesen szétosztva őket az első és a második szakasz között), majd miután az olimpiai válogatottban kiválóan futballozott, a szövetségi kapitány, Zico behívta a felnőttek közé, és Okubo így szerepelhetett a nyári Konföderációs-kupán.

A további díjak közül az év edzőjének kiosztott kupa okozott némi meglepetést, azt ugyanis a várakozással ellentétben nem a francia Bruno Metsu nyerte, aki az emírségekbeli Al-Ainnal megnyerte az első ízben kiírt Ázsiai Bajnokok Ligáját (ráadásul csapatával megvédte a bajnoki címet), hanem a koreai Seongnam Chunma mestere, Kyung-Bok Cha - kétségtelen, a Seongnam hatalmas fölénnyel nyerte meg a K-League-et, a BL-ben viszont már a csoportmérkőzések során elvérzett.

Az év válogatottjának járó díjat nem a sportbéli teljesítmény alapján ítélték oda, hiszen ez a trófea Iraké lett, amelynek csapata a tavaszi háború után ősszel több meccset is játszott. Az év klubja természetesen a BL-t megnyerő Al-Ain lett.