Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez képest valamivel kiszámíthatóbb lett a francia pontvadászat, legalábbis ami az élmezőnyt illeti, hiszen a legutóbbi bajnokság első hat helyezettje közül öt most is a tabella elején található, az egyetlen új bajnokaspiráns a Paris-SG, amelyben viszont mindig benne van a jó szereplés lehetősége. Az is változást jelent, hogy ezúttal akad egy olyan klub, amely jelentősen elhúzott a mezőnytől, és a jelenlegi forma alapján nehéz elképzelni, hogy ne az AS Monaco játékosainak nyakába akasszák majd az aranyérmet.

A nagyhercegség együttese már az előző idényben is remekül szerepelt, hiszen a második helyet szerezte meg, csupán egy ponttal lemaradva a bajnok Olympique Lyontól, ám kevesen gondolták volna, hogy a csapat az új bajnokságban ilyen kiváló eredményeket ér el. Elvégre a nyáron még az sem volt biztos, hogy a klub egyáltalán elindulhat a legjobbak között: az anyagi nehézségek miatt ugyanis első lépésként a liga a másodosztályba száműzte az egyesületet, amelynek azonban a monacói herceg, Albert segítségével sikerült rendeznie financiális problémáit, és így benevezhetett a Ligue 1-be.

Ráadásul a várakozásokkal ellentétben ehhez nem kellett eladnia összes sztárját az egyesületnek, csupán egy meghatározó ember távozott a mexikói Rafael Márquez személyében, a többi kulcsjátékos maradt a klubnál. Sőt, még erősíteni is sikerült valamelyest, bár Fernando Morientes leigazolásához az első számú támadó, Shabani Nonda súlyos sérülése is kellett: az afrikai csatár a negyedik fordulóban, a Paris-SG ellen szenvedett térdszalag-szakadást, és a gárdának ezért szüksége volt egy vérbeli középcsatárra.

A Real Madridtól kölcsönvett Morientes egyelőre nem okozott csalódást, még ha nem is ontja olyan mértékben a gólokat, mint azt várták (egyelőre csupán háromnál tart), ám a gárda ennek ellenére szárnyal, köszönhetően elsősorban fantasztikus középpályás-sorának. Ebben a csapatrészben Ludovic Giuly (aki a France Football osztályzatai alapján az ősz legjobbja volt Franciaországban, és a góllövőlistán is előkelő helyet foglal el a maga kilenc találatával), az argentin Lucas Bernardi, valamint Jérome Rothen is kiválóan futballozik, és mivel a védelemben is akadnak remek teljesítmények (elsősorban a válogatott keretbe is bekerült Sébastien Squillacit kell kiemelni), az AS Monaco teljesen megérdemelten vezeti a tabellát.