Vágólapra másolva!
A magyar válogatott új szövetségi kapitánya valóban együttműködésre törekszik a sajtóval, hiszen Lothar Matthäus több hétfői interjú után kedden is két órán keresztül az újságírók rendelkezésére állt az MLSZ székházában. Mi is megragadtuk az alakalmat egy kis beszélgetésre.

- Milyenek az első benyomásai Budapestről? - kérdeztük Matthäust.
- Érdekes és szép város, az emberek kedvesek, így mondhatom, jól érzem magam önöknél. Az utóbbi tíz évben egyébként a fővárosuk rengeteget fejlődött, az Európai Unióhoz való csatlakozás pedig mindenképpen pozitív hatással lehet majd az egész országra.

- Hol szeretne lakni, a város szívében, netán azon kívül?
- Ha lehet, inkább a városhoz közel nézünk lakást.

- A közvélemény sokat vár öntől. Tapasztalja ennek a jeleit?
- Noha csak két napja vagyok Magyarországon, már ez idő alatt is rengetegen kívántak sok sikert a munkámhoz, ami egyben az elvárásokat is jelzi. Ennek pedig jómagam a csapattal együtt meg is akarok felelni. Mindez azonban csak teljes összefogással sikerülhet. A magam részéről mindent megteszek a sikerért, s ígérem, nyitott szemmel járom majd a pályákat, továbbá elvárom, hogy mindenki érezze hatalmas megtiszteltetésnek a válogatott mez viselését.

- Eddigi ismeretei alapján elsősorban min kell változtatniuk a magyar futballistáknak?
- Mindenekelőtt hinniük kell magukban, mert a képességeik adottak, azaz technikás labdarúgókat ismertem meg a magyarokban. Az önbizalomhiányt viszont el kell felejteni, valószínűleg emiatt nem sikerült megnyerni az Eb-selejtezőkön a hazai, svédek és lengyelek elleni mérkőzéseket.

- Mikor találkozik először a válogatott kerettagokkal?
- A február közepén esedékes ciprusi nemzetközi torna előtt. Addig azonban február hetedikén Berlinben a helyszínen nézem meg a Hertha-Stuttgart bajnoki mérkőzést, ugyanis a két csapatban három magyar labdarúgó, Király Gábor, Dárdai Pál és Szabics Imre szerepel, de már beírtam magamnak április negyedikére a Mainz-Cottbus másodosztályú meccset is, amelyen Bódog Tamás és Lőw Zsolt is pályára léphet.

- A vb-selejtezőkön erősebb vagy gyengébb rivális ellen szeretné kezdeni a sorozatot?
- Ebben nem csak egyedül döntök, hanem az MLSZ vezetőivel közösen. Ami biztos, mindenkivel kétszer kell játszanunk, persze tudom, pszichésen sem mindegy, melyik évszakban milyen ellenfél ellen lépünk pályára. Például azt is figyelembe kell venni, hogy a szerda-szombat ritmusban előbb a nehezebb vagy a gyengébb rivális ellen játsszunk. Higgadt döntésre van szükség, ám van még időnk a máltai egyeztetésig.

- Jóllehet korai még a kérdés, de az esetleges pótselejtezőt érő második hellyel is elégedett lenne?
- Meg kell várni a sorozatot, a fejlődés ütemét, hiszen megeshet, hogy végül a negyedik hely sem lesz kudarc, csak nem nekem. Ezt ugyanis én abszolút kudarcnak tartanám. Elvégre az embernek kell, hogy céljai legyenek az életben. Esetünkben ez azt jelenti, hogy ki kell jutni a 2006-os világbajnokságra.

A fentebb említett ciprusi torna csoportbeosztását és programját egyébként Matthäus bemutatta nekünk is, ezek szerint a magyar válogatott a február 15-én kezdődő eseményen Kazahsztán, Litvánia és Románia ellen lép pályára, míg a másik négyesben Örményország, Fehéroroszország, Ciprus és Grúzia szerepel.

Bánki József