Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben az orosz bajnokságban is egyre több idegenlégióst alkalmaztak az együttesek, de ezek elsősorban a volt szovjet tagállamokból, illetve Brazíliából érkeztek. Tavaly azonban új trend ütötte fel a fejét, jelesül a cseh labdarúgók szerződtetése, ami annyira bejött, hogy a folyamat idén is folytatódik, és nemrégiben újabb öt játékost szerződött Oroszországba.

A 2003-as bajnokság a cseh labdarúgás nagy győzelmét hozta el az orosz pontvadászatban, ugyanis az első három helyezett gárdában egyaránt volt cseh focista, sőt, az ezüstérmes Zenit Szankt-Petyerszburg kispadját is egy prágai szakember foglalta el. Utóbbi, jelesül Vlastimil Petrzela személyében tulajdonképpen a cseh hullám elindítóját köszönthetjük: amikor ugyanis 2002 novemberében aláírt a szentpétervári csapathoz, akkor az orosz bajnokságban még egyetlen cseh futballista sem szerepelt!

Petrzela (aki egyébként az orosz pontvadászat történetének második olyan edzője lett, aki nem a volt Szovjetunió területéről érkezett) aztán négy honfitársát is magával vitte a Zenithez: Marton Horákot, Radek Sirlt és Pavel Marest, akik egyaránt a Sparta Prahából érkeztek, illetve a Bohemians futballistáját, Lukás Hartigot. A cseh kvintett segítségével pedig a szentpéterváriak nagy meglepetésre ezüstérmet szereztek a bajnokságban.

Persze nem a Szankt-Petyerszburg volt az egyetlen klub, amely a tavalyi bajnokság előtt Csehországból erősített: a CSZKA Moszkva például orosz átigazolási rekordnak számító összegért, ötmillió euróért megvette a Sparta Praha válogatott csatárát, Jiri Jarosíkot. Ez a húzás is tökéletesen bejött, hiszen Jarosík a bajnokság első felében hét gólt ért el, és ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a katonacsapat megszerezze az aranyérmet - arról pedig igazán nem tehetett, hogy a nyáron megsérült, és így a pontvadászat második felét ki kellett hagynia.

Mindez azonban nem minden: az újonc Rubin Kazany is igazolt két cseh focistát, a Sparta Praha egykori csapatkapitányát, Jiri Novotnyt, illetve a középpályás Tomás Cízeket, és ők is beváltak. Előbbi védő létére hat gólt ért el, utóbbi remekül fogta össze a gárdát, és a Rubin fennállása első élvonalbeli szezonjában bronzérmet szerzett, vagyis kijutott a nemzetközi porondra. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az egy évvel korábban a hetedik helyen végzett Sinnyik Jaroszlavl a cseh Tomás Kuchar hathatós segítségével az ötödik pozíciót érte el, nem csodálkozhatunk azon, hogy a 2004-es pontvadászat előtt a legtöbb orosz egyesület Csehországból szeretne erősíteni.

A legkomolyabban a Dinamo Moszkva vette a dolgot, amely rögtön egy cseh szakembert is beszerzett: a fővárosi egyesület a bajnokság után leköszönő Viktor Prokopenko helyére Jaroslav Hrebíket nevezte ki. A tréner korábban dolgozott a Jablonecnél és a Slavia Prahánál is, 2001-ben pedig a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé vezette a Sparta Prahát. Hrebík nem tétlenkedett sokat, és máris sikerült beszereznie két honfitársát: a Dinamo a minap leigazolta a Sturm Graztól az egykori válogatott középpályást, Martín Haseket, a Sparta Prahától pedig a csatár Martín Zboncákot, aki tavaly januárban cseh rekordnak számító 800 ezer euróért igazolt a prágaiakhoz a Slovan Liberectől, azonban a Spartában nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A Rubin Kazany is két cseh labdarúgóval erősített, négyre növelve az egyesületnél lévő cseh kontingens létszámát. A 2003-as bajnokság bronzérmese a Slavia Prahát „gyengítette meg” azzal, hogy leigazolta Richard Dostáleket és Adam Petroust - kettejük összesen kétmillió euróba kerültek. A legnagyobb fogást viszont eleddig a Zeniz hajtotta végre, amely a már meglévő négy cseh focistája mellé bebiztosított egy ötödiket Marek Kincl személyében. A támadó a Sparta Prahától érkezett, és búcsúja mglehetősen szépre sikeredett: a Lazio elleni BL-meccsen ugyanis ő szerezte a győztes találatot, amelynek köszönhetően a csehek bejutottak a legjobb 16 közé.