Vágólapra másolva!
Kedden teljes fordulót bonyolítanak le az olasz labdarúgó-bajnokságban, melynek rangadóján az éllovas Roma a BL-győztes és harmadik helyezett Milant fogadja. Újabb nehéz feladat előtt áll a hullámvölgybe került Chelsea, amely az angol Premiership 20. fordulójában a Liverpoolt látja vendégül szerdán.

A forduló párosítása

Kedden 20.30 órakor játsszák a római Stadio Olimpicóban az olasz labdarúgó bajnokság, a Serie A 15. fordulójának szuperrangadóját az éllovas AS Roma és a BL-győztes, hatpontos hátrányban lévő AC Milan között. Egyetlen szakértő, edző sem véli úgy, hogy ezen az összecsapáson eldől a scudetto, a bajnoki cím sorsa, de hogy kiemelt fontosságú az összecsapás, az nyilvánvaló.

A 85 000 nézőt befogadó Olimpiai Stadionba már nem lehet jegyet kapni, ami nem is meglepő. Az olasz futball történetének két óriása csap össze, az AS Roma háromszoros (1942, 1983, 2001), az AC Milan tizenhatszoros (legutóbb 1999-ben) bajnok. Apró magyar vonatkozású érdekesség, hogy a fővárosiak első scudettójukat 1942-ben a legendás Schaffer Alfréd - a "Spéci" - edzőségével érték el.

14 forduló után a Roma veretlenül, 36 ponttal vezet, a Milannak és a bajnok Juventusnak 30-30 pontja van, de a milánóiak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. Míg a Roma a 2003-as esztendőt remekül zárta - sorozatban hetedik győzelmét aratta az Empoli idegenbeli megverésével -, addig a Milan a Giuseppe Meazza-stadionban hatalmas meglepetésre kikapott az Udinesétől.

A Milan 1995 augusztusa óta nem tudott nyerni a Roma ellen a Stadio Olimpicóban. Akkor Fabio Capello, a Farkasok jelenlegi edzője a Milant irányította. Most 15 napon belül háromszor is összecsap a két óriás: kedden a bajnokságban, aztán oda-vissza alapon kétszer az olasz kupában.

Cafú, a világbajnok brazil válogatott csapatkapitánya most először tér vissza régi sikerei színhelyére. A remek jobbhátvéd évekig a Roma sztárja volt, s a nyáron szerződött át a Milanhoz. "Bárki is nyeri a rangadót, óriási lélektani munícióhoz jut. Tény, hogy ezzel még nem dől el a scudetto sorsa, de mégis óriási a meccs jelentősége."

Egy másik brazil labdarúgó, Mancini most éppen Cafú helyén játszik a Roma jobb oldalán. Ő számít a most folyó olasz bajnokság talán legnagyobb felfedezettjének. A Milannak is van még egy zseniális brazilja Cafú mellett - a fiatal irányító, Kaká. Mivel Filippo Inzaghi sérülés miatt kihagyja a rangadót, Kaká viszonylag előretolt szerepkörben játszik kedden, az ukrán Sevcsenko mellett ő lesz a másik csatár. Már csak azért is, mert a dán Jon-Dahl Tomasson is kidőlt a sorból, s az influenzás Ambrosini és a szintén sérült Nesta sem játszhat. Így a középpályán az ebben a szezonban sokat mellőzött Clarence Seedorf játéka kerül előtérbe. A statisztika szerint ha gólt rúgnak, legalább egy pont már biztosra vehető - tudniillik a védelem a bajnokság eddigi tizennégy összecsapásán mindösszesen négy gólt kapott.

A Romában szinte mindenki egészséges, Vincenzo Montellát leszámítva. A szurkolók Francesco Tottitól várják a gólokat, aki a fiatal Antonio Cassano és a Valenciától vásárolt norvég John Carew mögött a hátravont középcsatár szerepkörét tölti be. A két edző, Fabio Capello és Carlo Ancelotti egyvalamiben egyetért: egyiküket sem érdekli a döntetlen. Ez pedig egy jó meccs záloga lehet.

Ha nyer a Roma, akkor már "tisztán" hat pont lesz az előnye a Milannal szemben, mert bár most is ennyi a különbség a két csapat között, Maldiniék azonban egy meccsel kevesebbet játszottak.

A csúcsrangadó két résztvevőjén kívül a többi bajnokaspiránsra könnyű feladat vár: az Internazionale a Leccét, a Juventus (a torinóiak időközben végleg lemondtak Dejan Stankovic, a Lazio középpályásának a megszerzéséről) a még nyeretlen, de az UEFA-kupában jól szereplő Perugiát fogadja, míg a Lazio a Regginához látogat.

Ch. Gáll András

[origo]