Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerdán hiába futballozott jobban az FC Köbenhavnnál a labdarúgó UEFA-kupa első fordulójának visszavágóján, mégis kiesett a sorozatból, ugyanis a büntetőpárbajban elbukott a dán együttes otthonában. Az MTK szerdán rendkívül rossz napot fogott ki a Dinamo Zagreb ellen, így a magyar bajnoknak fikarcnyi esélye sem volt, hogy ledolgozza kégólos hátrányát. Az egyetlen továbbjutó DVSC játékosai a Romát vagy a Barcelonát szeretnék kapni a második fordulóban.

A magyar kupagyőztes számára azért különösen fájó a búcsú, mert Lipcsei Péter hajrában lőtt góljával úgy tűnt: sikerül a bravúr. A rendes játékidő hosszabbításában azonban a bolgár Ivan Dobrinov bíró megadott egy vitatható 11-est a koppenhágaiaknak, amellyel a hazaiak kiharcolták a ráadást, majd végül ők kerültek a második körbe.

"Csodálatosan küzdöttünk. A védelmünk megfelelően működött, s támadásainkban is benne volt a gólveszély. A futball megmutatta, hogy nem mindig igazságos játék" - értékelte az összecsapást a távirati iroda érdeklődésére Garami József, a zöld-fehérek szakmai igazgatója.

Kollégája, Hans Backe is egyetértett vele: "Ellenfelünk nagyon meglepett minket, hiszen a vártnál sokkal masszívabb volt, a védekezés magasiskoláját mutatta be, s ezzel nem tudtunk mit kezdeni. Gyakorlatilag egyenlítő találatunkig az történt a pályán, amit a magyarok akartak. A futballhoz néha szerencse kell, és ezúttal Fortuna nekünk kedvezett."

Az elhibázott büntetőket tekintve mindenképpen Lipcseié a legérdekesebb, hiszen ő az idény során ötödször próbálkozott, s negyedszer rontott, ráadásul a legutóbbi után megfogadta, hogy idén már nem vállal többet. "Nem volt könnyű döntés, de végül elvállaltam. Miután kihagytam, arra gondoltam, hiba volt odaállni, de mostanra rájöttem: mindenképpen rúgnom kellett, hiszen csapatkapitányként illett példát mutatnom. Tudtam, hogy Szűcs Lajos kettőt hárítani fog, mégis kiestünk, de nincs miért szégyenkeznünk."

A mérkőzés hőse Szűcs Lajos volt, aki a rendes játékidőben egy, a büntetőpárbaj során pedig két 11-est is hárított, emellett egyet értékesített is: "Nem rajtunk múlt a továbbjutás, a játékvezető ténykedése fosztott meg bennünket a sikertől. A bolgár bíró szinte körbelövette a kapunkat, hiszen a futballban köztudott, mindig a 16-os körüli szabadrúgások a veszélyesek, no ebből jócskán ítélt a dánok javára, nekünk viszont Gera lerántásáért nem adott büntetőt. Adott viszont a dánoknak a 91. percben, pedig állítom, nem volt az. Mit mondjak, nagyon bánatos vagyok, ugyanakkor büszke is a társaimra, mivel mindannyian remekül küzdöttek 125 percen keresztül."

Megjegyzésünkre, hogy nem csupán a ferencvárosi, hanem más klubok szurkolóinak elismerését is kivívták küzdeni tudásukkal Koppenhágában, Szűcs Lajos így reagált: "Tudjuk, s jól is esik mindannyiunk számára mindez, ám mit ér a hősiesség, ha mindenkor az eredmény minősít. Nincs kétségünk afelől, hogy két hónap múlva már senki sem emlékszik majd arra, milyen nagyot hajtott a Fradi Dániában, hanem a magyar csapatok korai búcsúját fogalmazzák meg mosolyogva a hivatásos károgók idehaza. Pedig ha belegondolunk, nem sokan hitték, hogy a debreceni 0-5 után ilyen gyorsan talpra áll a csapat, de mégis így lett. Továbbá azt is érdemes lenni megnézni, mekkora különbség van a magyar csapatok és a külföldiek lehetőségei között. A költségvetések differenciáját hagyjuk is, a lényeg, hogy a pályán a legkisebb a különbség a magyarok és a nyugat-európai csapatok között. Legalábbis mi ezt bizonyítottuk be a nagyságrendekkel gazdagabb FC Köbenhavn otthonában, noha Dániában nem is a futball, hanem a kézilabda a legnépszerűbb sportág."

A tizenegyes-párbaj feszültségéről és a bolgár bíróval való vitájáról a magyar kapus ezt mondta: "Hiába reklamáltam a bolgár játékvezetőnél, hogy a dánok kapusa a lövéseknél rendre két méterrel előre lép a gólvonaltól, nem is reagált erre a sípmester. Ezzel sem okozott meglepetést számomra. Ugyanakkor az is igaz, hogy nekünk többet kellene gyakorolni a büntetőket, hiszen a Magyar Kupában is többször szenvedtünk már ez ügyben. Hatalmas csalódásom ellenére azért bátran ki merem jelenteni, egyetlen magyar csapat sem tud úgy küzdeni, mint a Ferencváros. Ezt mi is bebizonyítottuk szerda este."

Bánki József

[origo]