Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa első fordulójának visszavágóján a Debrecen Habi hajrágóljával 3-2-re legyőzte a horvát Varteks együttesét, és 6-3-as összesítéssel bejutott a második fordulóba. A Ferencváros is közel volt a továbbjutáshoz Koppenhágában, ám az Üllői úti és a szerdai, idegenbeli 1-1 után tizenegyesek döntöttek, amiben a dán FCK bizonyult jobbnak. Az MTK hazai pályán nem tudott faragni a 3-1-es hátrányon, a budapesti 0-0 pedig a horvát Dinamo Zagreb sikerét jelentette. Egy berlini öngóllal ejtette ki a lengyel Groclin Dárdai Pál és Király Gábor csapatát, a Herthát. A Benfica Fehér Miklós góljával jutott tovább.

Videó Debrecenből

UEFA-kupa, 1. forduló, visszavágó:
Debreceni VSC-MegaForce - NK Varteks (horvát) 3-2 (2-1)
Debrecen, 7000 néző
vezette: Richards Ceri (walesi)
Debrecen: Tomic - Nikolov, Éger, Szekeres, Szatmári - Dombi (Madar, 68.), Habi, Sándor T., Kiss Z., Halmosi - Csehi Z. (Böőr, 46.)
Varteks: Vasilj - Rezic, Granic, Polovanec - Mujanovic (Sklepic, 68.), Jancevski, Vuckovic, Safaric, Melnjak - Pavlicic (Huljev, 46.), Karic
gól: Granic (45., öngól), Kiss Z. (46.), Habi (90.), illetve Safaric (26.), Vuckovic (58.)
sárga lap: Rezic (72.), Vuckovic (92.)
továbbjutott: a Debrecen, 6-3-as összesítéssel.

Közel telt ház, hétezer néző fogadta a Debrecent, amelynek kezdőcsapatában a sérüléssel bajlódó Bajzát Péter és Böőr Zoltán ezúttal nem kapott lehetőséget, valamint a gólzsák Marius Sumudica is kimaradt.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a csapatok azonnal egymásnak estek. A Debrecen bár tudta, hogy akár két gólt is kaphat, Sándorék nem erre apelláltak, hanem gólszerzésre törekedtek, már a mérkőzés elején.

Az első nagyobb helyzetet mégis a vendégek dolgozták ki: az első negyedóra végén Granic lövése a gólvonalnál álló Halmosiról pattant ki, majd a túloldalon Sándor Tamás közeli perdítését a horvát kapus hárította. A 26. percben Safaric 26 méterről, remekül a jobb felső sarokba csavarta a labdát, amit Tomic a levegőben úszva csak beljebb tudott segíteni (0-1).

A félidő hátralévő részében a Debrecen aktívabban futballozott, és a saját térfelére kényszerítette a Varteks együttesét. Ennek meg is lett az eredménye, a hajrában egy percen belül fordított a Loki. A 45.-ben Éger távoli szabadrúgása után a labda megpattant Granicon, amely így akadálytalanul jutott a bal sarokba (1-1). Egy perccel később Kiss Zoltán érkezett remekül Halmosi bal oldali beadására, és fejese a bal alsó sarokban kötött ki (2-1).

Szünet után teljesült a debreceni drukkerek "kívánsága", legalábbis annyiban, hogy Böőr Zoltán beállt, annyiban viszont nem, hogy az 58. percben Vuckovic 25 méterről ritkán látható, hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba úgy, hogy a dermedten álló Tomic csak szemmel tudta követni, ahogy a labda a bal kapufáról a hálóba vágódik (2-2).

A DVSC teljesen a kontratámadásokra állt be, míg a Varteks nyolc emberrel rohamozta a hazaiak kapuját. A 86. percben meghűlt a hajdúsági szurkolók ereiben a vér, szerencsére azonban Pavlicic közeli lövését Tomic bravúrral védte. A másik oldalon Kiss Zoltán hagyott ki komoly ziccereket, a slusszpoén azonban Habi nevéhez fűződött, aki a 90. percben 26 méterről parádésan csavart a hosszú sarokba (3-2).

Az első félidőben a komoly hátrányban lévő vendégcsapat erőltette inkább a támadást, a Debrecen stabil védekezés mellett főleg kontrákra építette játékát. A játékrész közepén gólt szereztek a horvátok, ám a Debrecen még a játékrész vége előtt ismét a maga javára billentette az állást. A második félidőben sikerült egyenlítenie a varasdiaknak, ám a hősiesen védekező hazaiak továbbjutása végül is nem forgott veszélyben. A Debrecen remek mérkőzésen ismét nagy örömet szerzett kitartó és lelkes szurkolótáborának. Összesítésben 6-3-mal jutott tovább a Debrecen.

Szentes Lázár (Debrecen): "Érdekes, változatos mérkőzést játszottunk, s külön öröm számunkra, hogy kettős győzelemmel jutottunk tovább, ami a magyar futball szempontjából is fontos. Ugyancsak lényeges volt, hogy az első félidőt követően nem hátránnyal, hanem előnnyel mehettünk pihenőre. Böőr azért nem kezdett, mert csak kedden este derült ki, hogy mégis játszhat, ráadásul miután a válogatottól visszajött, nem is edzett."

Miroslav Blazevic (Varteks): "A két mérkőzés alapján a DVSC teljesen megérdemelte a továbbjutást. Hiába szereztünk vezetést, nem volt tartása a csapatomnak, így nem is lehetett más a sorsunk, mint a búcsú az UEFA-kupától. Gratulálok a magyar csapatnak, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban. Ami a Debrecen horvát játékosait, Tomicot és Habit illeti - válaszolt a tréner az [origo] kérdésére -, abszolút elfogadnám őket a csapatomba."

Bánki József