Vágólapra másolva!
Az évszázad mérkőzése, az 1953. november 25-én lejátszott angol-magyar labdarúgó-találkozó 50. évfordulója alkalmából Londonba utazik Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa, a "Fekete párduc".

"Vasárnap indulok, s keddig maradok" - mondta a klasszis, aki a 6-3-s magyar sikerrel végződött emlékezetes összecsapáson a Wembley-stadionban védte a válogatott hálóját. "A részletes programot még nem ismerem, de az biztos, hogy találkozom kapustársammal, Gil Merrickkel, az egyetlen futballistával, aki még él az angol gárdából. Gil sokat betegeskedett az utóbbi időben, s örülök, hogy már jobban van. Vendéglátóim azt szerették volna, ha tovább maradok, de én mindenképpen itthon szeretnék lenni az október 23-i ünnepségeken. A futball nagy pillanata volt a fél évszázaddal ezelőtti meccs: az egész világ labdarúgását változtatta meg, amikor legyőztük a szigetországiakat."

A 78 éves Grosics Gyula elmesélte, hogy tíz nappal a nevezetes összecsapás előtt a Népstadionban kínkeserves 2-2-es döntetlent játszottak a svédekkel. "Walter Winterbottom, az angolok akkori szövetségi kapitánya is eljött Pestre, s azt mondta, nem lesz gond, négy-öt góllal vernek bennünket. Aztán Hidegkuti Nándi negyven másodperc alatt szertefoszlatta a reményeiket, majd az angolok kilencvenéves hazai veretlenségüknek inthettek búcsút."

Hidegkuti Nándor, a zseniális középcsatár tavaly februárban bekövetkezett halálával háromra apadt minden idők legjobb magyar válogatottja még élő tagjainak a száma. Grosics mellett a jobbhátvéd Buzánszky Jenő és a balösszekötő Puskás Ferenc "őrzi a lángot" abból a korszakból, amelyben egy egész országot tudott magával ragadni tizenegy magyar labdarúgó.

A Grosics-Merrick találkozóról s a nevezetes évfordulóról a L'Équipe és a The Times ugyanazon a napon egész oldalas beszámolót közöl. A magyar kapuslegenda ugyanabban a londoni szállóban lakik majd, ahol ötven esztendővel ezelőtt.

A sporttörténelmi jegyzőkönyv:
Anglia - Magyarország 3-6 (2-4)
London, Wembley-stadion, 100 ezer néző
vezette: Leo Horn (holland)
Anglia: Merrick - Ramsey, Eckersley, Wright, Johnston, Dickinson, Matthews, Taylor, Mortensen, Sewell, Robb.
Magyarország: Grosics (Gellér 74.) - Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.
gól: Sewell (15.), Mortensen (37.), Ramsey (62., 11-esből), illetve Hidegkuti (1., 21., 60.), Puskás (24., 28.), Bozsik (55.)