Vágólapra másolva!
Annyi játékost kell egy edzőnek szemügyre vennie s rövid idő alatt elbírálnia, hogy óhatatlanul is előfordul, rosszul ítéli meg egy-egy futballista képességeit. Azonban azt hinnénk, van egy olyan tudásszint, ami fölött még a vak is észreveszi, mocorog valami a labdarúgóban. A Total Football nevű brit magazin nemrégiben arra vállalkozott, hogy összegyűjtse a játékosok megítélésében vétett legnagyobb edzői tévedéseket, s ennek tükrében rá kellett jönnünk: nem mindig fénylik az arany. (Mivel angol lapról van szó, a lista meglehetősen Anglia-központú.)

1. Ronaldo
Elküldte: egy klubhivatalnok, 1990, Flamengo

A világ egyik legjobb játékosának sem volt mindig pozitív a megítélése. Ronaldo a Flamengónál nevelkedett, de nevetséges ok miatt el kellett hagynia kedvenc csapatát: messze lakott, s mivel szegények voltak, a klubot kérték meg, állja az utazások költségét. Itt nem repülőjegyekre kell gondolni, Ronaldóék buszjegyre kértek pénzt.

Azonban a klubhivatalnok rendszeresen késett az összeggel, olykor nem is fizetett, ezért Ronaldo családja úgy döntött, közelebb keres egyesületet a fiú számára. Új állomáshelye a Social Ramos Club lett, a többi pedig már történelem.

2. Ruud Gullit
Elküldte: Don Howe menedzser, 1981, Arsenal

Az Ágyúsok akkori mesterének lehetősége lett volna leigazolnia az ifjú Gullitot, mai mércével csekély összegért, 80 ezer fontért. Gullit már nem volt ismeretlen játékos, sokan már az eljövendő világsztárt látták benne, de Don Howe sokallt ennyi pénzt adni érte.

"Ez rengeteg pénz egy fiatal játékosért, s egyébként sincsen szükségünk olyan típusú labdarúgóra, mint Gullit" - vélte akkor Howe. Ha neki nem is volt még ekkor szüksége rá, pár év múlva a fél világ ácsingózott azért, hogy a rastát a soraiban tudja. Később, mikor Gullit már sztár volt, a menedzser azt nyilatkozta: "Lehet, éppen azzal tettem jót neki, hogy nem igazoltam az Arsenalhoz." Ebben igaza lehet.

3. Kenny Dalglish
Elküldte: a Rangers és a Liverpool, 1967

Dalglish világéletében Rangers-rajongó volt, de a klub nem akarta a tinédzsert a soraiban tudni, a középpályás kénytelen volt a Celticbe menni. Mielőtt még a Keltákhoz ment volna, próbajátékon vett részt a Liverpoolnál, de a Vörösök tétováztak, leigazolják-e vagy sem:

"Bill Shankly volt az akkori edző, s azt akarta, maradjak még pár napot náluk. Én viszont a West Hamhez is hivatalos voltam egy próbajátékra, továbbá a Rangers-Celtic meccset sem akartam elmulasztani, így kikosaraztam."

4. Kevin Keegan
Elküldte: Jimmy Hill, 1968, Coventry City

1968-ban a Hatalmas Egér próbajátékon járt a Coventrynél, de nem kellett a menedzsernek a későbbi gólzsák. Hogy miért nem? Hallgassuk meg magát Jimmy Hillt: "Ennek, azt hiszem, így kellett lennie. Az ember nem találhat minden játékos számára helyet, aki csak megfordul az edzésen. Persze amikor később ugyanez a játékos sztárrá válik, az edző csak fogja a fejét, de nem lehet visszaforgatni az idő kerekét. Minden trénerrel előfordul ilyen eset."