Vágólapra másolva!

Svéd bundát emlegetnek a lengyel lapok

A hétfői lengyel lapok keserű, szomorú győzelemként értékelik a szombati budapesti magyar-lengyel labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt, amelyen a vendégek 2-1-es győztek, de - a stockholmi svéd-lett találkozó eredménye miatt - mégsem vehetnek részt a pótselejtezőn.

Képgaléria az Eb-selejtezők zárófordulójáról

A kommentárok egy része "bundát" emleget: úgy véli, hogy a svédek szándékosan engedték át a letteknek a győzelmet (0-1). "Abban nincs semmi új, hogy nem játszunk az Eb döntőjében, mert eddig sem játszottunk, de most szinte az utolsó pillanatban húzták el az orrunk előtt a mézesmadzagot. Megnyertük azt a mérkőzést, amelytől - azt gondoltuk - minden függ, de kiderült, hogy semmi se múlott rajta. Miért? Azért, mert Svédország saját otthonában kikapott a lettektől. Becsaptak bennünket?" - kérdezi a Przeglad Sportowy című lap szerzője.

Michal Listkiewicz, a szövetség elnöke ugyanott a következőket mondta: "Nagyon meglepett a svéd-lett meccs végeredménye. Tartottam attól, hogy nem boldogulunk a magyarokkal, de az meg se fordult a fejemben, hogy a svédek kikaphatnak. Mégsem hiszem, hogy valamiféle titkos alku köttetett volna. A profi futballban ezen a szinten ez kizárható."

Jerzy Dudek, a lengyelek kapusa viszont gyanúsnak találta a stockholmi eredményt, bár hozzátette: a lengyelek csak saját magukat okolhatják azért, hogy előző kudarcaik miatt a svédek "kegyére" kellett hagyatkozniuk. Tomasz Hajto, a válogatott másik játékosa szerint a svédek csalódást okoztak ugyan, de a kudarc igazi oka a lettektől elszenvedett varsói vereség volt.

"Hiába vettük be a budapesti erődöt 82 év után, a svédek elütöttek a továbbjutástól" - írja a Gazeta Wyborcza. A legnagyobb példányszámú lengyel napilap megszólaltatta Pawel Janas szövetségi kapitányt, aki szerint az eddigi csapatépítő munka nem veszett kárba, hanem újabb győzelmekben fog megmutatkozni - annál is inkább, mert mind a válogatottban, mind az utánpótláscsapatban több tehetséges fiatal van. "Az Eb-selejtezőt már itthon elvesztettük, ahol csak négy pontot szereztünk. Vállalom a felelősséget, mert több mérkőzésen irányítottam a csapatot, mint Boniek. Nem mondok le, hanem megvárom, hogyan dönt a szövetség vezetése. Egyáltalán nem is gondolok most erre" - mondta a szakvezető.