Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Liga elnökségi ülésén lemondott Demján Sándor, az MLL elnöke és Szieben László, az MLL ügyvezető igazgatója. Az elnökség az elnök lemondását tudomásul vette, és Tarsoly Csabát, a ligatanács elnökét bízta meg az elnöki teendők ideiglenes ellátásával. Szieben László lemondását az elnökség nem fogadta el - volt olvasható a liga honlapján.

Első napirendi pontként az elnökség tagjai áttekintették a magyar labdarúgás gazdasági hátterének és alapjainak kérdését. Ennek kapcsán javaslatot tettek a sportszervezeteknél foglalkoztatottak alapbér jellegű kiadások 50 százalékos csökkentésére. A tervezet szerint a csökkentett bérjellegű kifizetéseket 1/3 alapbér, 2/3 mozgóbér arányban határoznák meg.

Az elnökség javaslatot tesz a ligatanácsoknak az "alapbér-plafon" bevezetésére. A fenti lépésekkel kapcsolatos megtakarításokat az utánpótlás fejlesztésre lehetne fordítani. Az elnökség megbízta továbbá a menedzsmentet, hogy dolgozza ki a sportszervezeteknél üzemeltetett korosztályos csapatok költségvetésének elkülönítésére vonatkozó javaslatát, a 2004 júliusától kötelezően bevezetendő UEFA klub-licenc előírásainak szellemében.

Az MLL elnöksége áttekintette a televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatos értékesítési stratégiát. Ennek keretében megerősítették, hogy mivel az MTV Rt. 2003 januárjában jelezte igényét a mérkőzések közvetítésére, majd több hónapi tárgyalás után a közvetítéseket megkezdte, ezért továbbra is szerződéses partnerének tekinti a televíziót. Ezt megerősíti az a tény is, hogy az MTV képernyőjén nem jelenhet meg olyan műsor, amelyre nincs szerződése az MTV Rt.-nek.

Az MTV Közalapítvány Kuratóriuma döntése után, kárenyhítés keretében ugyanakkor az MLL keresi azokat a megoldásokat, amelyek keretében a legtöbb szurkolóhoz juttathatja el az Arany Ászok Liga mérkőzéseit élő közvetítés, illetve összefoglaló keretében.

A személyi kérdéseknél először az MLL 2003. október 2-án megválasztott ad hoc bizottság elnökeinek, bizottsági tagokra vonatkozó javaslatait vitatta meg az elnökség. Minden esetben - ellenszavazat nélkül - az elnökség jóváhagyta a személyekre vonatkozó javaslatokat. Ezen napirendi ponton belül Demján Sándor, az MLL elnöke, illetve dr. Szieben László, az MLL ügyvezető igazgatója bejelentették lemondásukat.

Az elnökség az elnök lemondását tudomásul vette, és Tarsoly Csabát, a ligatanács elnökét a rendkívüli közgyűlés időpontjáig megbízta az MLL elnöki teendők ideiglenes ellátásával. Dr. Szieben László lemondását az elnökség nem fogadta el, és megerősítette ügyvezető igazgatói pozíciójában.

"Sajnálom, hogy nem tudtam a magyar labdarúgást saját elvárásaimnak megfelelően segíteni. A magyar labdarúgásnak olyan ligaelnökre van szüksége, aki több időt és energiát tud fordítani programja megvalósítására. Remélem, hogy a labdarúgást szerető emberek és szakemberek segítségével a jövőben sikerül eredményt elérni" - áll Demján Sándor közleményében.

Demján Sándor 2000. március 27-től volt elnöke a Hivatásos Labdarúgó Alszövetségnek, amelynek neve 2001. március 29-e óta Magyar Labdarúgó Liga. Szieben László tavaly november 7-én a lemondott Muszbek Mihályt váltotta.