Vágólapra másolva!
A hét vége az európai labdarúgásban a kontinensviadal selejtezőiről szólt, csak egy-két országban rendeztek bajnoki fordulót, Európán kívül viszont annál inkább zajlottak az események. Afrikában már a 2006-os világbajnokság selejtezői kezdődtek meg, míg Ázsiában az idén első ízben kiírt Bajnokok Ligája döntőjének visszavágóját rendezték meg.

Dél-Amerika után a fekte kontinensen is megkezdődtek a világbajnoki selejtezők a hét végén, igaz, Afrikában egyelőre még csak az alacsonyabban rangsorolt együttesek léptek pályára. A kvalifikációs sorozat előselejtezőjében Kamerun, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Elefántcsontpart, Marokkó, Nigéria, Szenegál, Dél-Afrika és Tunézia nem szerepelt, ők kiemeltként csak a csoportmérkőzések során kapcsolódnak be a küzdelembe, a többi ország csapatának azonban játszania kellett.

A legnevesebb résztvevő Algéria volt, amely a nyolcvanas években még az egyik vezető afrikai futballnemzetnek számított, de az utóbbi időben kevés sikerben volt része: az 1990-es kontinensviadal megnyerése óta semmi sem jött össze a csapatnak, és utoljára 1986-ban volt ott a vébén. Akkor Rabah Szadan volt a szövetségi kapitány, és most is ő ül a kispadon, miután júliusban menesztették a belga szakvezetőt, Georges Leekenst.

Szadan első meccse a Niger elleni vébéselejtező volt, és a rajta jól sikerült, miután a gárdának sikerült 1-0-ra nyernie - a találkozó egyetlen gólját az a Manszur Butabut szerezte, aki a francia másodosztályú Gueugnonban légióskodik, és korábban sohasem játszott a nemzeti csapatban. A jövő évi Afrikai Nemzetek Kupája résztvevői közül Benin, Ruanda és Zimbabwe is pályára lépett, és utóbbi két gárda magabiztos hazai győzelmet aratott, a beniniek viszont csak egy döntetlenre voltak képesek Madagaszkár otthonában.

A legnagyobb különbségű győzelmet Zambia aratta, amely a Seychelles-szigetek elleni 4-0-s diadalával szinte biztosan tovább is jutott, de kevés izgalom maradt a Lesothót 4-1-re verő Botswana, valamint a Mauritiust 3-0-ra legyőző Uganda számára is. A sorsolás szerint Burkina Fasónak is játszania kellett volna a továbbjutásért, de a válogatott végül játék nélkül jutott tovább, mivel ellenfele, a Közép-Afrikai Köztársaság visszalépett a küzdelmektől, míg a Ghána-Szomália párviadal mindkét összecsapására novemberben kerül sor, és mind a két meccset Ghánában rendezik meg, mivel a szomáliaiak lemondtak a hazai pálya előnyéről.

Eredmények:
Bissau Guinea - Mali 1-2
gól:
Fernandes (50. - 11-esből), ill. I. Thiam (8.), S. Coulibaly (72.)

Madagaszkár - Benin 1-1
gól:
Nahoda (30.), ill. Gorea (66.)

Seychelle-szigetek - Zambia 0-4
gól:
Kampamba (8.), Fiche (44.), Milanzi (52.), Mumkumba (57.)

Tanzánia - Kenya 0-0

Uganda - Mauritius 3-0
gól:
Bajope (52.), Mubiru (57.), Obua (89.)

Niger - Algéria 0-1
gól:
Butabut (65.)

Burundi - Gabon 0-0

Etiópia - Malawi 1-3
gól:
Teshome (81.), ill. Kawyenda (39., 55.), Mgangira (89.)

Ruanda - Namíbia 3-0
gól:
Manamana (42.), Kalekezi (50.), Lomami (58.)

Zimbabwe - Mauritánia 3-0
gól:
A. Ndlovu (24.), Tembo (77.), P. Ndlovu (83.)

Szváziföld - Zöldfoki-szigetek 1-1
gól:
Dlamini (65.), ill. Calo (53.)

Guinea - Mozambik 1-0
gól:
Bangoura (47.)

Gambia - Libéria 2-0
gól:
Njie (62.), Sonko (70.).

A visszavágókra novemberben kerül sor.